Ruth Grung (A): Råvareløftet ble presentert under Arendalsuken. Fôr står for 75-83 % av klimautslippene i havbruk. Utvikling av nye verdikjeder basert på råstoff med lavere miljøavtrykk møter ulike barrierer i lovverk og myndighetsutøvelse. Det gjelder spesielt slam fra havbruk og restråstoff fra fiskeri og høsting av mesopelagisk fisk. For å lykkes med bærekraftig fôrproduksjon i Norge må vi i tillegg ha økt kunnskap om ressursene, og oppskalering som gir volum og lavere kostnader.
Hvilke konkrete grep vil bli tatt for å redusere barrierene?
Begrunnelse
Når det gjelder kunnskapsbasert tilpassing av lovverket må det selvsagt ikke gå på bekostning av matsikkerhet. Men vi har et ansvar for å utnytte ressursene på en mer effektiv måte.
I debattene under Arendalsuken ble følgende tre barrierer løftet frem av Bellona og næringsaktører:
1) Fiskeslam:
Årlig slippes det ut 600 000 tonn slam fra norsk fiskeoppdrett, rundt 40.000 av dette er fra settefiskanlegg på land som er enklere å samle opp. Dette avfallet kunne vært blitt en verdifull ressurs som substrat for produksjon av insekter, men kan ikke benyttes pga. bestemmelser i dagens lovverk. Nylig ble det offentliggjort en rapport fra studier utført av Ecoprot sammen med HI og Nord universitet som konkluderer med:
«Det er ikke påvist forhold som indikerer at bruk av slam kan representere en risiko for dyrevelferd eller human helse ved bruk av slam i substrat til larver og deretter bruke produkter fra larvene i fôr til husdyr.»
Mens i dagens lovverk står det at: Avføring, urin, mage- og tarminnhold er forbudt å benytte som fôr (forskrift om merking og omsetning, (Jf. forordn. 767/2009 art. 6 og vedlegg III). (kilde mattilsynet)
2) Mesopelagisk fiske:
Mesopelagisk fisk kan være en spennende ressurs, men forskerne er redde for at manglende stabile rammebetingelser for de som bedriver prøvefiske, gjør at vi ikke får utviklet kunnskapsgrunnlaget.
3) Restråstoff fra fiskeri:
Selv om mye råstoff utnyttes innen norsk fiskeri dag, har vi ikke bestemmelser på plass som forhindrer at 158 000 tonn restråstoff fra fiskeri havner på havet hvert år istedenfor å bli utnyttet som fiskefôr. Det viktigste potensialet ligger innenfor hvitfisknæringen, hvor utnyttelsesgraden riktignok har økt betraktelig, men fortsatt ikke er høyere enn 61 %. Et annet aspekt er at mye av restråstoffet i dag eksporteres fremfor å utnyttes i Norge.