Skriftlig spørsmål fra Tellef Inge Mørland (A) til næringsministeren

Dokument nr. 15:2886 (2020-2021)
Innlevert: 27.08.2021
Sendt: 30.08.2021
Besvart: 06.09.2021 av næringsminister Iselin Nybø

Tellef Inge Mørland (A)

Spørsmål

Tellef Inge Mørland (A): Hvordan vil regjeringen sørge for at man hjelper de ideelle selskapene Aktive Fredsreiser og Hvite Busser, som arrangerer holdningsskapende skolereiser, gjennom de utfordringene koronaepidemien har skapt, og når kan de forvente at en løsning er på plass?

Begrunnelse

På grunn av koronaepidemien har de ideelle selskapene som driver holdningsskapende skolereiser møtt på betydelige økonomiske utfordringer knyttet til sin drift. Siden de ikke er kommersielle aktører, har de ikke blitt omfattet av de ordinære koronastøtteordningene.
Stortinget har blant annet gjennom å øremerke en ordning på 15 millioner til holdningsskapende skolereiser, anerkjent betydningen av den virksomheten disse selskapene driver. Det vil derfor være svært uheldig om ikke man legger til rette for at Aktive Fredsreiser og Hvite Busser skal komme seg gjennom utfordringene knyttet til koronaen.
I Agderposten 11.august lover barne- og familieministeren på vegne av regjeringen at de vil ta grep for at ikke Aktive Fredsreiser skal forsvinne, og det loves økt støtte for at driften sikres. Det er imidlertid fortsatt ikke klart når, hvordan og hvor mye det er snakk om i statlig bidrag. Samtidig er situasjonen til Aktive Fredsreiser relativt prekær. Det vil derfor være viktig å få en rask løsning på denne problemstillingen.

Iselin Nybø (V)

Svar

Iselin Nybø: Covid-19-pandemien har vært utfordrende for mange. For å hindre spredning av viruset har regjeringen innført smittereduserende tiltak som har fått konsekvenser både for næringsdrivende, ikke-kommersielle aktører og privatpersoner. Hvite Busser og Aktive Fredsreiser er, som representanten peker på, to aktører som er blitt berørt.
Siden 12. mars i fjor har regjeringen fremmet omfattende økonomiske tiltak for å begrense de negative konsekvensene av koronapandemien og smitteverntiltakene. Gjennom fjoråret ble det vedtatt midlertidige krisetiltak på til sammen 131 mrd. kroner, og utgiftsveksten på statsbudsjettet har aldri vært høyere i moderne tid enn fra 2019 til 2020. Mange av tiltakene er vedtatt forlenget inn i 2021 gjennom Stortingets behandling av Prop. 79 S (2020-2021), jf. Innst. 233 S (2020-2021), og i Revidert nasjonalbudsjett.
Blant tiltakene er endring av permitteringsregelverket og utsettelse av skatter og avgifter. For næringslivet har regjeringen satset på brede, nasjonale ordninger som kommer hele næringslivet til gode, som kompensasjonsordningen for bedrifter med stort omsetningsfall. Denne ordningen gir bedrifter tilskudd når pandemien og smitteverntiltak begrenser mulighetene for å drive næringsaktivitet, slik at flere bedrifter kommer seg gjennom pandemien og arbeidsplasser trygges. I tillegg gir den kommunale ventilordningen kommunene mulighet til å kompensere virksomheter som av ulike årsaker faller utenfor de andre ordningene, eller som er særskilt hardt rammet av smitteverntiltak.
For ikke-kommersielle aktører som Aktive Fredsreiser og Hvite Busser har hhv. Kulturdepartementet og Kunnskapsdepartementet virkemidler rettet mot utdanningssektoren og frivillig sektor. Kulturdepartementet har etablert en stimuleringsordning for frivillighetssektoren. For å søke støtte gjennom ordningen kreves registrering i Frivillighetsregisteret på søknadstidspunktet. Hvite Busser er registrert i Frivillighetsregisteret. Det er ikke Aktive Fredsreiser. Ordningen har varighet fra 1. januar 2021 – 31. oktober 2021, og forvaltes av Lotteri- og stiftelsestilsynet.
I forskriften til ordningen (§ 4) presiseres det at det kan søkes om tilskudd til å dekke merkostnader og mindreinntekter på nasjonalt, regionalt og lokalt nivå. Merkostnader og mindreinntekter må være knyttet til myndighetspålagte restriksjoner, råd og anbefalinger som følge av covid-19, og avgrenses til følgende:

a) Merkostnader som følge av myndighetspålagte covid-19-restriksjoner og/eller kostnader til utvikling eller tilpasning av aktiviteter som digitale tilbud og kompetansehevende tiltak.
b) Mindreinntekter fra arrangement med avgrensninger som følger av § 5.
c) Mindreinntekter fra annen spesifisert aktivitet avgrenset til publikumsinntekter og utleieinntekter.

Covid-19-pandemien har hatt og har fortsatt konsekvenser for svært mange virksomheter i Norge. Blant annet har en rekke kultur-, frivillighets- og idrettsarrangementer blitt helt eller delvis avlyst, stengt eller utsatt som følge av pålegg eller råd fra helsemyndighetene i forbindelse med virusutbruddet. Av mange grunner er det ikke mulig å vurdere søknader om økonomisk kompensasjon fra virksomheter og organisasjoner enkeltvis. Regjeringen har derfor opprettet flere ulike støtte- og kompensasjonsordninger for ulike typer virksomheter.
Aktive Fredsreiser og Hvite Busser er blant mottakerne i tilskuddsordning for skoleturer i forbindelse med handlingsplan mot antisemittisme som ble opprettet i 2019 av Kunnskapsdepartementet som en oppfølging av Stortingets vedtak i statsbudsjettet for 2019. Målet er å gi flere ungdommer mulighet til å dra på tur til minnesteder fra andre verdenskrig. Tilskuddet skal brukes til å redusere prisen på turen for ungdommene som deltar på turen og kan dekke opplæringsrelaterte utgifter, eksempelvis læremateriell, inngangspenger, omvisninger og utgifter til reiseledere som underviser ungdommene på turen. Tilskuddsmottakere kan være private og offentlige, kommersielle og ideelle norske virksomheter som er registrert i Enhetsregisteret, herunder skoler/skoleeier, FAU, lag og foreninger og profesjonelle turoperatører. Skoleåret 2020-2021 var det 45 ulike mottakere av tilskuddet.
Tilskuddet over Kunnskapsdepartementets budsjett gis etter vilkårene i forordning (EU) nr. 651/2014 (gruppeunntaket), som er tatt inn i norsk rett gjennom forskrift om unntak fra notifikasjonsplikt for offentlig støtte § 1. For at tilskuddet skal være lovlig, må det gis i samsvar med vilkårene i gruppeunntaket. Et sentralt vilkår er at tilskuddet skal gå til utdanningsaktiviteter på kulturfeltet. Den opplæringen elevene får i forbindelse med besøk ved minnesteder etter andre verdenskrig regnes som utdanningsaktiviteter det kan gis støtte til etter dette regelverket. Det er ikke anledning til å gi tilskuddet til andre utgifter hos de aktuelle mottakerne. Det er heller ikke tillatt å gi tilskuddet til virksomheter som er i eller står i fare for å komme i økonomiske vanskeligheter.
Som følge av covid-19-pandemien, endret Kunnskapsdepartementet i september 2020 retningslinjene for tilskuddsordningen, slik at reisemål i større grad kan tilpasses minnesteder fra andre verdenskrig som finnes i Norge, og krav om overnattinger ble fjernet. Målet med endringene var å gi større rom for at både elever, skoler og turarrangører kunne utforme tilbud som det er mulig å gjennomføre under pandemien.
Kunnskapsdepartementet har vurdert om det er mulig å endre retningslinjene for tilskuddsordningen til skoleturer for å kunne tildele kompensasjon til en eller flere tilbydere av slike turer. Departementet har imidlertid funnet at det – ut over de endringene som ble gjort i september 2020 – ikke vil være mulig å endre ordningen vesentlig uten at det vil være i strid med vilkårene i gruppeunntaket og dermed ikke tillatt etter EØS-retten. Ordningen er innrettet slik at tilskudd kan gis til foretak som driver økonomisk aktivitet slik dette er definert i EØS-retten. Tilskuddet regnes dermed som offentlig støtte etter EØS-avtalen artikkel 61 (2). Kunnskapsdepartementets tilskuddsordning til skoleturer for ungdom er derfor ikke egnet til å gi støtte til drift av organisasjonene Aktive Fredsreiser og Hvite Busser.