Skriftlig spørsmål fra Tuva Moflag (A) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2883 (2020-2021)
Innlevert: 26.08.2021
Sendt: 27.08.2021
Besvart: 06.09.2021 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Tuva Moflag (A)

Spørsmål

Tuva Moflag (A): Har helsemyndighetene kvalitetssikret at én vaksinedose er tilstrekkelig beskyttelse for de som har hatt korona, og hvordan vil vaksinestatusen for dem som har smitte pluss én vaksinedose påvirke muligheten for innreise i andre land og tilgang til andre arenaer der fullvaksinasjon er et krav?

Begrunnelse

I UK er anbefalingene endret, slik at de som har hatt covid og fått én vaksinedose likevel blir underlagt karanteneplikt. Vi har fått tilbakemelding fra norske borgere som likevel ikke får gjennomført planlagte reiser til eksempelvis USA og Storbritannia fordi de bare har én vaksinedose. Det samme gjelder nordmenn som har fått kryssvaksinasjon med to ulike leverandører.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Anbefalingene om én dose vaksine til dem som har gjennomgått covid-19 er basert på faglige anbefalinger og råd fra Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet. Det er også i tråd med forordningen som regulerer EUs koronasertifikat, som konkluderer at personer som har fått påvist covid-19 og deretter fått én vaksinedose regnes for å være fullvaksinerte. For øvrig er det gjort flere vurderinger om varighet av beskyttelse etter gjennomgått covid-19, og senest 19. august 2021 vurderte etatene at dette ga langvarig beskyttelse - opp mot 12 måneder. For nordmenn som har fått påvist covid-19 i utlandet, med påfølgende én vaksinedose, har Norge åpnet for at disse kan få tilbud om en ekstra dose vaksine.
Det viktigste formålet med vaksinasjonen nå er å beskytte flest mulig raskest mulig mot smitte og alvorlig sykdom. Å gi ulike vaksinetyper, også kjent som kryssvaksinering, har vært et virkemiddel for å oppnå dette, og det er gjort etter faglige anbefalinger. Vaksinasjon med ulike vaksinetyper er gjort i svært mange land, inklusive Storbritannia. Videre dialog gjennomføres for å harmonisere regelverket mellom land.
Storbritannia og USA krever foreløpig at man er vaksinert med samme vaksine for å regnes som fullvaksinert. Storbritannia har per i dag klassifisert Norge som grønt og har ikke karantenekrav for reisende herfra. Dette gjelder uavhengig av vaksinestatus. USA er foreløpig stengt for ordinære innreiser for norske borgere.
Tyskland har nylig endret sine regler og godtar nå kryssvaksinerte med Pfizer og Moderna som fullvaksinerte for reiseformål.
Ethvert land står fritt til å innføre tiltak og restriksjoner for å forsøke å hindre videre smitte. Innreisereglene i ulike land vil ofte variere og kan endre seg på kort varsel på grunn av den uforutsigbare smittesituasjonen. Hver enkelt reisende må derfor sørge for å sette seg godt inn i hva som gjelder i det landet man planlegger å reise til. UD fraråder alle utenlandsreiser som ikke er strengt nødvendige, bortsett fra til land i EU/EØS, Sveits og Storbritannia samt utvalgte land på EUs tredjelandsliste, kjent som lilla land.
Kunnskapsgrunnlaget for vaksinasjon mot covid-19 er under stadig utvikling og FHIs anbefalinger oppdateres fortløpende som følge av dette.