Ruth Grung (A): Den etterlengtede strategien for sjeldne diagnoser er blitt godt mottatt av brukerne, men er bekymret for den konkrete oppfølgingen. Under debattene i Arendal var det spesielt fokus på tiltak 6 og 7 som omhandler utvikling av kodeverk og et nasjonalt register. Det står at det skal utredes og vurderes. Et sjeldenregister er helt avgjørende for å utvikle og bedre tilgang på relevante helsetilbud, og må prioriteres.
På hvilke måte vil statsråden konkret følge opp disse to tiltakene og sikre samordning med andre nordiske land og EU?
Begrunnelse
Tiltak 6 og 7 i strategien:
6. Direktoratet for e-helse gis i oppdrag, i samarbeid med Helsedirektoratet og de regionale helseforetakene, å utrede om dagens kodeverk og pågående initiativ dekker behovet for sjeldne diagnoser, herunder ICD-11 og ORPHA-koder.
Tiltaket vil bidra til å styrke diagnostikk, behandling, forskning og kunnskapsutvikling.
7. De regionale helseforetakene gis i oppdrag å utrede og eventuelt etablere et nasjonalt register for sjeldne diagnoser med utgangspunkt i Sjeldenregisteret som er etablert ved Oslo universitetssykehus HF.
Tiltaket vil bidra til å styrke diagnostikk, behandling, forskning og kunnskapsutvikling.
Likeverdig tilgang på gode helsetilbud er et viktig prinsipp som også er tydelig i strategien. Det arbeidet som Oslo Universitetssykehus har tatt initiativet til må snarest spres til de andre helseforetakene.
Nordisk Ministerråd har prioritert arbeidet med sjeldne diagnoser. En populasjon på 27 millioner vil styrke forskning og utvikling av sjeldne diagnoser og registrene bør derfor samordnes.