Åsunn Lyngedal (A): Mener ministeren at Norge i sin deltakelse i IPCEI Hydrogen ikke skal støtte utvikling av norsk produksjon av hydrogenbaserte brenselceller (hydrogenmotorer) til maritim og industriell bruk?
Begrunnelse
I Narvik ønsker TECO 2030 å starte storskalaproduksjon av hydrogenbaserte brenselceller, som kan gjøre at skip og andre store kjøretøyer og applikasjoner kan gå over til å bruke hydrogen som drivstoff, og dermed bli utslippsfrie. Produksjonen skal skje helt fra bunnen av, og vil være den eneste av sitt slag i Norge.
Hydrogen er en viktig del av svaret på hvordan maritim næring og tung industri skal kunne få ned sine utslipp, og TECO 2030 sitt arbeid er viktig for det fremtidige norske eksportgrunnlaget og vår verdensledende maritime industri. For Arbeiderpartiet har det vært viktig at vi skulle ta del i alle IPCEI-samarbeidene siden dette muliggjør en solid, statlig satsning på bærekraftige industrier for framtida. Beslutningen fra regjeringen om å delta i IPCEI Hydrogen kom i desember, noe som ga korte frister for utforming av målsettinger og for bedriftene til å søke.
TECO 2030 søkte innen fristen 01.02.2021 og fikk 5. mars 2021 avslag med følgende begrunnelse:
«Prosjektets hovedformål fremstår ut fra prosjektbeskrivelsen å omhandle etablering av et test- og utviklingssenter for brenselceller. Den norske interessekartleggingen for IPCEI hydrogen er avgrenset til prosjekter som omhandler bruk av hydrogen i enten transport eller industrisektoren eller som omhandler innovativ hydrogenproduksjon.»
Det kan se ut til at Enova her avgrenser støtten til IPCEI Hydrogen Mobility slik at det ikke er mulig å få støtte til å utvikle og bygge industri i hele verdikjeden knyttet til at vi tar i bruk hydrogen som drivstoff. Kompetanse på industri som kan bygge en «hydrogenmotor» helt fra bunnen av vil være en viktig del av vår maritime verdikjede. Det er på utstyrssiden Norge er sterkest innen den maritime næringen. Avslaget TECO 2030 har fått virker å være i strid med Norges ønske om å satse på ny industri i hele verdikjeden for å ta i bruk hydrogen som energibærer.
Det ser også ut til at en nederlandsk bedrift som deltar i IPCEI Hydrogen har fått delta med nettopp produksjon av hydrogenbaserte brenselsceller. Se bilag i denne linken og bedrift nr. 16, Nedstack.
https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2021/06/24/bijlage-2-projecten-die-door-nederland-zijn-aangedragen-als-directe-partner-voor-de-eerste-ronde-van-de-ipcei-waterstof