Skriftlig spørsmål fra Trygve Slagsvold Vedum (Sp) til finansministeren

Dokument nr. 15:2824 (2020-2021)
Innlevert: 16.08.2021
Sendt: 17.08.2021
Besvart: 30.08.2021 av finansminister Jan Tore Sanner

Trygve Slagsvold Vedum (Sp)

Spørsmål

Trygve Slagsvold Vedum (Sp): Regjeringen oppgir at den ønsker å endre reisefradraget for innbyggerne i de ca. 300 minst sentrale kommunene.
Er dette tale om de 280 kommunene i SSBs sentralitetsklasser 4-6 eller eventuelt hvilke kommuner taler regjeringen om?

Begrunnelse

Mange er avhengig av bil for å komme seg til og fra jobb. Senterpartiet har foreslått en styrking av reisefradraget som ser hele landet, både innbyggerne i de minst sentrale kommunene og innbyggere i mer sentrale kommuner. Regjeringen ønsker derimot ingen lettelse for arbeidstakere som er avhengig av bil noe sted i landet. I stedet ønsker regjeringen å øke dieselprisen med mellom 4 og 5 kroner per liter og kun oppveie noe av ulempen med dette for kun ca. 30 prosent av Norges innbyggere.

Jan Tore Sanner (H)

Svar

Jan Tore Sanner: Regjeringen ønsker å kompensere for økt CO2-avgift blant annet ved å øke reisefradraget. Det tas sikte på å gjøre dette på to måter. For det første ved å oppheve halveringen av dagens sats fra 50 000 kilometer, slik at samme sats gjelder uavhengig av reiselengde. Omleggingen til én sats vil komme de aller fleste med reisefradrag til gode. For det andre ved å redusere bunnbeløpet i reisefradraget fra 23 900 kroner til 14 000 kroner for personer bosatt i de om lag 300 minst sentrale kommunene. Reduksjonen i bunnbeløpet medfører at skattytere i distriktene, som bor langt fra arbeidsplasser og med et begrenset kollektivtilbud, får fradrag for en større andel av sine reiseutgifter. Regjeringen vil legge frem detaljene i forslaget, herunder hvilke kommuner som får redusert bunnbeløp, i statsbudsjettet for 2022.