Sigbjørn Gjelsvik (Sp): Dersom avlingssvikt hos viktige mateksportører, krig eller andre alvorlige hendelser fører til stans i matimporten, hvor lenge vil det gå før det vil være mangel på produkter som matkorn, frukt, grønnsaker, soya, kraftfôr og vanlige produkter i dagligvarehandelen i Norge, og hvor lenge vil det gå før Finland vil oppleve det samme?
Begrunnelse
Mat er et helt grunnleggende behov. Selv en begrenset og i prinsippet kortvarig matmangel må antas å ha potensiale til å føre til betydelige utfordringer både med tanke på befolkningens helse og mulig destabilisering av samfunnet. Likevel har Norge i dag kun en ekstremt begrenset statlig matvareberedskap, og private aktører som forsyner Norge med mat, er i all hovedsak svært sentralisert og opererer etter «just in time»-prinsippet med svært begrenset mellomlagring av matvarer. Internasjonale forskere mener Vesten kan være på vei fra en «just in time»- til en «just in case»-strategi mtp. forsyningssikkerhet. Det er imidlertid vanskelig å se for seg at private aktører uten videre vil være villig til å ta initiativ og kostnader forbundet med en eventuell slik overgang.