Jon Engen-Helgheim (FrP): Kan en kommune belaste hele eller deler av kostnaden for investering i ny vannforsyning og tilhørende infrastruktur over det ordinære budsjettet, eller må det alene belastes de som betaler vann- og avløpsgebyr?
Begrunnelse
Kommunene er ansvarlige for drift av vann- og avløp, samt vedlikehold og investeringer i dette. Lov om kommunale vass- og avløpsanlegg gir kommunen myndighet til å innkreve vann- og avløpsgebyrer som skal dekke dette. Loven sier at gebyrene ikke skal overstige kommunens nødvendige kostnader på henholdsvis vann- og avløpssektoren. Dette er et godt prinsipp som beskytter innbyggerne fra å belastes for mer enn det de får gjennom tilknytning til det kommunale vann- og avløpsnettet.
Det reiser seg imidlertid et spørsmål om kommunen har en forpliktelse til å belaste alle kostnader for vann- og avløp via gebyret alene, eller om enkelte kostnader kan helt eller delvis tas over kommunen ordinære budsjett. Det mest tidsaktuelle eksemplet er Oslo kommune som nå er i gang med gigantprosjektet Ny Vannforsyning i Oslo og tilhørende oppgradering av stamnettet.
Dette prosjektet og dets to deler er nå kommet opp i en foreløpig kostnad på totalt nesten 27 milliarder kroner. 5,2 milliarder kroner av dette har kommet til som del av budsjettsprekken som felte ansvarlig byråd før sommeren. Andre del av prosjektet som omhandler stamnettet er ikke endelig kostnadsberegnet, men har en foreløpig kostnadsramme på 9,25 mrd.kr.
Bystyret i Oslo har bedt byrået utrede mulige løsninger for å hindre at hele utgiftsøkningen for ny vannforsyning fordeles som en avgift på byens befolkning. Det er prisverdig at bystyret tar steg for å begrense effekten av store kostnadsøkninger og budsjettsprekker. Jeg mener det imidlertid er viktig å få en raskest mulig og klaret mulig avklaring rundt disse spørsmålene og hva det aktuelle lovverket på området tillater.