Skriftlig spørsmål fra Tuva Moflag (A) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2770 (2020-2021)
Innlevert: 08.08.2021
Sendt: 09.08.2021
Besvart: 17.08.2021 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Tuva Moflag (A)

Spørsmål

Tuva Moflag (A): Hvorfor vil ikke Helse- og omsorgsdepartementet etterkomme ønsket fra de fire regionale helseforetakene om å tilby NIPT mot egenbetaling for kvinner under 35 år i forbindelse med tidlig ultralyd?

Begrunnelse

De regionale helseforetakene har sendt en henvendelse til Helse- og omsorgsdepartementet etter at fagmiljøet, gjennom arbeid med utredningsoppdragene til Helsedirektoratet, ble orientert om at poliklinikkforskriften måtte endres dersom de fostermedisinske avdelingene og lokalsykehusene skulle kunne tilby tidlig ultralyd og NIPT i samme konsultasjon også til de gravide under 35 år slik fagmiljøet både har anbefalt og planlagt med. Muligheten til å ta imot pasientprøver fra gravide som er under 35 år, men ønsker både tidlig ultralyd og NIPT ved sitt lokalsykehus, har vært en viktig forutsetning for fagmiljøene når de har lagt plan om implementering av NIPT i alle de fire regionale helseforetakene.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Stortinget har vedtatt at gravide med rett til fosterdiagnostikk skal få tilbud om offentlig finansiert NIPT og samtidig at NIPT skal bli tillatt for alle gravide. Regjeringen har fulgt opp Stortingets vedtak om å tilby NIPT i sykehus til både gravide over 35 år og andre gravide med rett til fostermedisinsk undersøkelse. Gravide som har rett til NIPT vil få undersøkelsen kostnadsfritt på sykehusene når denne tjenesten er på plass høsten 2021.
Regjeringen har også fulgt opp vedtaket om at NIPT skal bli tillatt for alle gravide gjennom å etablere en godkjenningsordning for private virksomheter som ønsker å tilby NIPT. Det er nå tre private virksomheter som har fått godkjenning.
Stortingets vedtak prioriterer offentlig finansiering i graviditeter hvor det er en økt risiko for at fosteret har en kromosomfeil. I helsetjenesten er det vanlig å prioritere ressurser til pasienter/ personer som har størst risiko for sykdom. Jeg mener derfor at NIPT hos gravide som ikke har økt risiko for trisomier, kun skal tilbys i privat regi.
Forskrift om pasientbetaling for poliklinisk helsehjelp i spesialisthelsetjenesten regulerer hvilke betalinger pasienten kan bli krevd for ved poliklinisk helsehjelp i sykehusene. Jeg mener at sykehusene bør prioritere gravide med økt risiko. Dette er bakgrunnen for ikke å endre forskriften. Min vurdering er at ordningene for NIPT som blir etablert denne høsten oppfyller Stortingets vedtak og at utformingen gir en god oppgavedeling mellom sykehus og private.