Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.
Dokument nr. 15:2754 (2020-2021) Innlevert: 06.08.2021 Sendt: 09.08.2021 Besvart: 17.08.2021 av helse- og omsorgsminister Bent Høie
Ole André Myhrvold (Sp): Om man får hjertestans ved Sykehuset Østfold Kalnes har man minst sjans for å overleve sammenliknet med om man skulle være innlagt ved andre sykehus. Det viser tall fra Hjertestansregistret. Det er andre år på rad at sykehuset i Østfold ligger i bunn av denne statistikken.Er statsråden fornøyd med dette og hva gjøres konkret for å øke graden av overlevelse om man får hjertestans ved sykehuset på Kalnes?
Bent Høie: Antall pasienter som innlegges i Norge med akutt hjerteinfarkt har vært fallende de siste 20 årene. I 2020 var det om lag 10 000 pasienter. Av disse er om lag 5 pst. gjenopplivet etter hjertestans før innleggelsen. Tall fra Folkehelseinstituttet viser at om lag 500 pasienter med akutt hjerteinfarkt årlig innlegges i live ved Sykehuset Østfold HF. 30 dagers overlevelse etter hjerteinfarkt i perioden 2017-2019 for Sykehuset Østfold HF var omtrent som landsgjennomsnittet (93.8 vs. 93.6 pst.). Dette tyder på at kvaliteten på behandlingen av pasienter som innlegges med akutt hjerteinfarkt ved Sykehuset Østfold HF er god.Hjertestansregisteret inneholder opplysninger om pasienter som får hjertestans i og utenfor sykehuset. Det kan være mange årsaker til nedsatt overlevelse for pasienter som får hjertestans forut for innleggelse, blant annet kunnskap og ferdigheter til å starte og utføre hjerte-lunge-redning for de som er i umiddelbar nærhet.Når det gjelder pasienter som får hjertestans i sykehuset, viser Hjertestansregisterets årsrapport for 2020 at 24 pst. av inneliggende pasienter som fikk en hjertestans overlevde ved Sykehuset Østfold HF (30 dagers overlevelse). Dette er lavere enn landsgjennomsnittet, som var på 30 pst. I 2019 var tilsvarende tall for Sykehuset Østfold HF 14 pst, altså var overlevelsen bedre i 2020 enn året før. Hjertestansregisteret skriver i sin årsrapport at forekomsten ved hvert sykehus er avhengig av pasientgruppene som behandles på det aktuelle sykehuset og at funksjonsfordeling mellom sykehus i en region kan påvirke både antall hjertestans og resultatene av behandlingen på enkeltsykehus. Det er likevel viktig at registerdata brukes aktivt til å evaluere og eventuelt korrigere egen praksis, jf. forskrift om ledelse og kvalitetsforbedring i helse- og omsorgstjenesten. Departementet har innhentet en redegjørelse fra Sykehuset Østfold HF. Sykehuset informerer om at det er avholdt et møte mellom Hjertestansregisteret og Sykehuset Østfold HF, hvor sykehuset fikk tilbakemelding om at det ikke er grunnlag for å konkludere med at behandlingen som gis ved sykehuset ved hjertestans har lav kvalitet. Overlevelse etter hjertestans inngår i det kontinuerlige forbedringsarbeidet i sykehuset. Innlagte pasienter overvåkes ved hjelp av det standardiserte verktøyet National Early Warning Score, som brukes for å vurdere risiko for alvorlig forverring som kan gi behov for intensivbehandling, føre til hjertestans eller plutselig uventet død. For pasienter med forhøyet risiko tilkalles et spesialisert MIG-team (mobil intensivgruppe), som raskt gir medisinsk bistand ved symptomforverring. Dette er i tråd med Helsedirektoratets nasjonale faglige råd om tidlig oppdagelse og rask respons ved forverret somatisk tilstand. Ved hjertestans tilkalles stansteamet fra sykehusets akuttmottak. Teammedlemmene trener regelmessig på stanssituasjoner i sykehusets simuleringslab.