Skriftlig spørsmål fra Tellef Inge Mørland (A) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2736 (2020-2021)
Innlevert: 04.08.2021
Sendt: 05.08.2021
Besvart: 13.08.2021 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Tellef Inge Mørland (A)

Spørsmål

Tellef Inge Mørland (A): Hvilke tiltak vil helseministeren sette inn på kort og lengre sikt for å sørge for at alle barn og unge tilknyttet Sørlandet sykehus får nødvendig oppfølging for spiseforstyrrelser og andre psykiske lidelser, vil det i den sammenheng bli aktuelt å videreføre døgnplasser for barn og unge i Arendal etter at det nye psykiatribygget i Kristiansand står klart, og vil man styrke dagbehandlingstilbudet for unge med spiseforstyrrelser?

Begrunnelse

Fædrelandsvennen har i en sak 4.august avdekket at kapasiteten ved sengeposten på avdeling for barn og unges psykiske helse (Abup) er sprengt ved Sørlandet sykehus. Hovedårsaken er at man opplever en drastisk økning i antallet unge med spiseforstyrrelser, som samtidig er sykere enn tidligere. I tillegg synker alderen på de som blir henvist til behandling for alvorlig spiseproblematikk.
Når så mange med spiseforstyrrelser har behov for behandling ved Sørlandet sykehus, medfører det også betydelige utfordringer knyttet til å kunne gi god hjelp til andre som har akutte behov på grunn av psykiske lidelser. I saken fremkommer det også at man ved Abup aller helst kunne ønske seg et sted hvor man kunne tilby et langsiktig opphold til barn og unge med spiseforstyrrelser.
Dagens seks akuttsengeposter ved Abup hos Sørlandet sykehus i Arendal er vedtatt lagt ned, når det nye psykiatribygget i Kristiansand står klart. Samtidig har stortingsflertallet 25.februar i år vedtatt at man umiddelbart skal stanse nedbyggingen av døgnplasser i psykisk helsevern, og bedt regjeringen «gjennomgå tilgjengelig kapasitet og behovet innen psykisk helsevern, med sikte på å øke døgnkapasiteten i tråd med behovet». På denne bakgrunn fremstår det klokt om man gjør en ny vurdering av behovet for å opprettholde et døgntilbud innen Abup også i Arendal.
Det bør være et mål å unngå at barn og unge blir så syke på grunn av spiseforstyrrelser at de må legges inn for behandling. I lys av dagens situasjon ved Abup i Sørlandet sykehus bes derfor helseministeren også gjøre en vurdering av hvorvidt man kan styrke dagbehandlingstilbudet for de ungdommene som sliter med spiseforstyrrelser.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Jeg har forelagt spørsmålet for Helse Sør-Øst RHF som opplyser at alle helseforetakene har poliklinisk tilbud og døgntilbud for pasienter med spiseforstyrrelser. Mange helseforetak har valgt å ha spesialiserte team som arbeider med barn og unge med spiseforstyrrelser, og flere har dagtilbud og ambulant virksomhet. Det finnes videre et regionalt tilbud ved Oslo universitetssykehus som blant annet har døgnenhet for barn- og unge, poliklinikk med flerfamilietilbud og en intensivenhet.
Nye nasjonale faglige retningslinjer kom i 2017 med anbefalinger om familiebasert behandling spesifikt for spiseforstyrrelser hos barn og unge. Pakkeforløp ved spiseforstyrrelser hos barn og unge ble innført i 2019. Helse Sør-Øst RHF opplyser at tjenestene har innrettet og videreutviklet sine tilbud med utgangspunkt i disse faglige anbefalingene og organiserer tilbudene ut fra pakkeforløpet, jf. bl.a. at det ikke skal gå lengre tid enn syv dager fra henvisning er mottatt til første fremmøte ved spesialisthelsetjenesten ved alvorlig tilstand eller maksimum 28 dager ved mindre alvorlige tilstander.
Med bakgrunn i det økte antallet henvisninger har Helse Sør-Øst RHF våren 2021 bedt helseforetak og sykehus om å iverksette tiltak for å styrke tjenestetilbudet for pasientgruppen. Helse Sør-Øst RHF opplyser at helseforetakene har meldt tilbake at tidlig intervensjon ved spiseforstyrrelser vektlegges i poliklinikkene, at det er etablert nye dagbehandlingstilbud og at kapasiteten er økt. Videre er ressurser omdisponert til behandling av spiseforstyrrelser og det er etablert veiledningsgrupper om spiseforstyrrelser til behandlere for å styrke kompetansen innen området.
Helse Sør-Øst RHF er i 2021 tildelt øremerkede midler for å styrke tjenestetilbudet innen psykisk helsevern. En ekstra tildeling på 53,8 millioner kroner til psykisk helsevern barn og unge ble fordelt i mai i år. Som følge av bevilgningsendringer i tilknytning til Revidert nasjonalbudsjett 2021, ble det øremerket 80,8 millioner til psykiske helsetjenester for barn og unge i regionen. Helse Sør-Øst RHF opplyser at disse midlene bl.a. vil bli brukt til å styrke tilbudet innen spiseforstyrrelser. Helse Sør-Øst RHF har videre inngått en tilleggsavtale med en privat leverandør, Capio Anoreksi Senter AS, om mer døgnkapasitet innen behandling av spiseforstyrrelser hos barn og unge.
Helse Sør-Øst RHF gjennomførte 3. juni 2021 foretaksmøter med helseforetakene der tilleggskrav og -oppdrag for 2021 ble formidlet, og opplyser at det i foretaksmøtene ble understreket at det er viktig å møte økte behov innen psykisk helsevern for barn og unge. Helseforetakene fikk i oppdrag å utarbeide konkrete tiltaksplaner og avsette nødvendige ressurser til arbeidet med psykisk helsevern i 2021. Det ble i møtene spesielt understreket at tiltak rettet mot barn og unge skal ha særskilt oppmerksomhet.
Sørlandet sykehus har god poliklinisk/ambulant kapasitet sammenliknet med andre foretak i regionen. Helse Sør-Øst RHF viser til sykehusets vurdering om at avdelingen er godt rustet til å gi forsvarlig behandling samtidig som barnet/ungdommen bor hjemme og kan delta på aktiviteter og være en del av sitt naturlige nettverk. Det opplyses at denne tilnærmingen er valgt fordi det vurderes å gi bedre og raskere helsehjelp til flere barn og unge.
Det opplyses at det ikke er planlagt nedbygging av antall døgnplasser innen psykisk helsevern ved Sørlandet sykehus. Når nybygg for psykisk helsevern står klart i 2023 vil kapasiteten økes fra 6 til 10 døgnplasser. En økning av antall døgnplasser vil øke kapasiteten for elektive innleggelser for alvorlige psykiske lidelser, inkludert alvorlige spiseforstyrrelser.