Skriftlig spørsmål fra Siv Mossleth (Sp) til kunnskaps- og integreringsministeren

Dokument nr. 15:2727 (2020-2021)
Innlevert: 03.08.2021
Sendt: 04.08.2021
Besvart: 19.08.2021 av kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby

Siv Mossleth (Sp)

Spørsmål

Siv Mossleth (Sp): Manglende tilskuddsordning har vært regjeringas unnskyldning for å ikke bidra til å finansiere byggingen av Sjunkhatten folkehøgskole, til tross av at en samlet komite har bedt regjeringa finne en løsning for å bidra med å realisere Sjunkhatten fhs. I 2020 stemte regjeringspartiene mot et forslag i Stortinget som kunne gitt Sjunkhatten fhs. finansiering.
Har regjeringa med viten og vilje holdt ildsjelene bak Sjunkhatten fhs. for narr i flere år, og gjemt en eventuell løsning for realisering som et utspill i valgkampen?

Guri Melby (V)

Svar

Guri Melby: Regjeringen mener at folkehøgskoler er en viktig del av mangfoldet i utdanningstilbudet. Siden 2014 har det blitt godkjent seks nye folkehøgskoler som mottar om lag 58 mill. kroner i 2021. I 2021 bruker regjeringen 1 mrd. kroner på folkehøgskoler.
Kunnskapsdepartementet har i år mottatt 12 søknader om opprettelse av nye folkehøgskoler i år, og Sjunkhatten folkehøgskole er ett av mange spennende prosjekter. Hva som ligger i statsbudsjettet for 2022 vil regjeringen komme tilbake til når budsjettet legges frem 13. oktober.
Det kan gis oppstartstilskudd til nye folkehøgskoler, og normalt gis dette bare i ett år. Sjunkhatten folkehøgskole har fått oppstartstilskudd i tre år, for å gi aktørene bak folkehøgskolen en mulighet til å finne finansiering slik at de kan realisere prosjektet innenfor dagens tilskuddsordning. Ifølge søknaden er Sjunkhatten folkehøgskole avhengig av et statlig investeringstilskudd på 100 mill. kroner. Dette beløpet overskrider det samlede husleietilskuddet de 82 eksisterende folkehøgskolene fikk i 2020.
Det finnes allerede folkehøgskoler med tilbud for personer med særskilte behov. Sjunkhatten-prosjektet skiller seg ut som et prosjekt hvor det planlegges for universell utforming på alle plan. Kunnskapsdepartementet har imidlertid ingen ordning for investeringstilskudd til folkehøgskoler, og har derfor lagt til grunn at skolen må håndtere kapitalutgiftene innenfor dagens tilskuddsmodell, på samme måte som andre folkehøgskoler.
Regjeringen har satt ned et offentlig utvalg som skal se på rammevilkårene for folkehøgskoler. Systemet for godkjenning av nye folkehøgskoler skal også vurderes.