Skriftlig spørsmål fra Kjersti Toppe (Sp) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2720 (2020-2021)
Innlevert: 02.08.2021
Sendt: 03.08.2021
Besvart: 13.08.2021 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Kjersti Toppe (Sp)

Spørsmål

Kjersti Toppe (Sp): Mener statsråden det er akseptabelt å sende fødekvinner hjem på en halvannen times busstur etter å ha forsøkt å sette i gang fødselen, kan han garantere at tilsvarende ikke har skjedd flere ganger ved sykehuset i Molde, og hvordan vil han forsikre at det ikke gjentar seg?

Begrunnelse

Stortinget vedtok i mai 2020 at fødeavdelingen i Kristiansund skulle holdes i drift frem til et nytt sykehus er ferdigstilt (Vedtak 574, jfr. Meld. St. 7 (2019-2020), Innst. 255 S (2019-2020)). På tross av dette tydelige vedtaket tillot statsråden at Helse Møre og Romsdal HF stengte fødeavdelingen 8. februar i år.
Klassekampen skriver 26. juli om en fødekvinne fra Kristiansund som ble bedt om å reise hjem fra fødeavdelingen i Molde – en halvannen times busstur – etter at man hadde forsøkt å sette i gang fødselen. Fødekvinnen var ifølge Klassekampens artikkel to uker over termin, og fikk ikke tilbud om hotellovernatting på sykehusets regning, på tross av at foretaket har etablert som kompenserende tiltak at kvinner med lang reisevei skal tilbys hotellovernatting fra inntil 14 dager før termindatoen.
Spørsmålsstilleren mener episoden synliggjør enkelte av konsekvensene ved å stenge fødeavdelingen i Kristiansund – samt å legge ned fødeavdelinger generelt. Statsråden bes derfor svare på hvorvidt han anser at fødeavdelingens opptreden i denne saken var akseptabel, hvorvidt han kan garantere at ikke flere fødekvinner opplever det samme, og hvordan han vil sikre at det ikke skjer igjen.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Helse- og omsorgsdepartementet har i forbindelse med dette spørsmålet innhentet en kommentar fra Helse Midt-Norge RHF. De opplyser at Helse Møre og Romsdal HF ikke har mottatt klage i den aktuelle saken og heller ikke kjenner igjen den konkrete hendelsen slik den er blitt omtalt i avisen. De understreker også at de ikke kan kommentere behandling av enkeltpasienter.
Generelt sett har Helse Møre og Romsdal HF kontinuerlig fokus på ivaretakelse av fødende kvinner med lang reisevei. For pasientene som bor lengst unna, og som har rett til følge- og beredskapstjeneste, er det innført ekstra kontroll i svangerskapet og tilbud om hotellopphold fra 14 dager før termin. For øvrige pasienter som har fått forlenget reisevei etter at fødetilbudet ble midlertidig samlet og lagt til Molde, er det etablert en lav terskel for å ta pasientene inn til vurdering. Dersom det antas at fødsel enten er nært forestående eller anses uavklart, blir det gitt tilbud om opphold i avdelingen eller på hotell.
Helse Møre og Romsdal HF opplyser videre at det ved igangsetting av fødsel i noen tilfeller er forsvarlig at pasienter kan dra hjem i påvente av fødselsstart, men i henhold til helseforetakets prosedyrer skal reiseavstand da ikke overstige 30 minutter. Ved lengre reisetid enn dette blir det gitt tilbud om enten innlegging i avdelingen eller hotellopphold på helseforetakets regning. Ingen pasienter skal ifølge Helse Møre og Romsdal HF ha blitt sendt hjem etter igangsetting av fødsel og i strid med denne etablerte prosedyren.