Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.
Dokument nr. 15:2691 (2020-2021) Innlevert: 30.06.2021 Sendt: 01.07.2021 Besvart: 08.07.2021 av justis- og beredskapsminister Monica Mæland
Åslaug Sem-Jacobsen (Sp): Viser til sak i Nationen 30.6.2020 hvor ansvarlige for brannkorpset i Vinje forteller hvordan arbeidsoppgavene har endret seg de siste årene til at de stadig oftere må gjøre oppgavene til politiet selv om de ikke er trent eller har utdannelse til å håndtere oppgaver som drap, selvmord, dødsulykker og vold.Mener statsråden det er riktig at frivillige brannfolk har slike oppgaver i stadig større grad, og er det optimalt for rettsikkerheten og tryggheten til befolkningen at dårligere responstid har ført til denne situasjonen?
Monica Mæland: De tre nødetatene politi, brann og helse har et nært og godt samarbeid, som supplerer hverandre i håndteringen av ulike hendelser. Nødetatene har derfor en lang tradisjon for samvirke for å kunne ivareta innbyggernes trygghet og sikkerhet. De trener sammen og har etablert prosedyrer for hvordan de blant annet skal opptre og samarbeide i farlige situasjoner. Pågående livstruende vold (PLIVO) er eksempel på en felles prosedyre for hvordan de skal opptre og samvirke ved hendelser der det utøves livstruende vold mot flere personer.I alle kommuner foregår det et tverretatlig beredskapssamarbeid, og i områder med store avstander kan bistand fra brann- og redningsvesenet være en viktig ressurs for å starte livreddende førstehjelp og sikre skadestedet før ambulanse og politi ankommer. Vi må derfor ikke gjør det til et problem at blålysetatene samarbeider. Justis- og beredskapsdepartementet har gitt Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap og Politidirektoratet i oppdrag å se nærmere på samhandlingen mellom brann- og redningsvesenet og politiet, inkludert ansvars- og oppgavefordelingen. Arbeidet skal være ferdig i januar 2022.Det er selvsagt viktig at politiet responderer raskt for å kunne redde liv, redusere skadeomfang og bidra til å oppklare kriminalitet. Derfor har det siden 2015 blitt stilt krav til politiets responstid på nasjonalt nivå. I 2020 innfridde politiet kravene til responstid i samtlige tettstedskategorier.