Skriftlig spørsmål fra Tuva Moflag (A) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2668 (2020-2021)
Innlevert: 30.06.2021
Sendt: 30.06.2021
Besvart: 06.07.2021 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Tuva Moflag (A)

Spørsmål

Tuva Moflag (A): Hvordan vil statsråden sikre at fagmiljøet ved hormonlaboratoriet ved Aker sykehus kan bevares og videreutvikles i forbindelse med utviklingen av Oslo universitetssykehus?

Begrunnelse

Hormonlaboratoriet ved Aker sykehus har fått beskjed om å flytte inn i det nye Livsvitenskapsbygget. Hormonlaboratoriet har fått tilbud om 800 kvadratmeter, selv om de har anslått et behov for minimum 1 600 kvadratmeter (mot dagens 2 000 kvadratmeter). Fagorganisasjonene frykter at dagens høykompetente og spesialiserte fagmiljø vil forvitre dersom man ikke sikrer nok arealer.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Jeg viser innledningsvis til regjeringens omtale i Prop 79 S (2020-2021) Endringer i statsbudsjettet 2021 (økonomiske tiltak i møte med pandemien) og i Prop 195 S (2020-2021) Tilleggsbevilgninger og endringer i statsbudsjettet 2021. Regjeringen har besluttet at det skal arbeides videre med sikte på å innplassere Klinikk for laboratoriemedisin ved Oslo universitetssykehus HF i det planlagte bygget, samt i tilbygg. Styret i Helse Sør-Øst RHF har sluttet seg til at det arbeides videre med denne løsningen. En slik samlokalisering vil styrke bygget som et anlegg for utstrakt tverrfaglig samhandling, kjernefasiliteter og utvikling av forskningsmiljø på tvers av fagområder og disipliner, i tråd med prosjektets samfunnsmål.
I forbindelse med representantens spørsmål har jeg innhentet informasjon fra Helse Sør-Øst RHF, som igjen har henvendt seg til Oslo universitetssykehus HF om saken. De opplyser at Klinikk for laboratoriemedisin (KLM) ved Oslo universitetssykehus HF, etter nøye kartlegging, har vurdert at det beste alternativet vil være å flytte Hormonlaboratoriet til Gaustad-området, slik at de kommer nærmere klinikkens virksomhet og fagmiljøene i området. Ifølge Oslo universitetssykehus HF har Hormonlaboratoriet ved Avdeling for medisinsk biokjemi i dag 60 ansatte, og er et høykompetent og spesialisert fagmiljø. Klinikk for laboratoriemedisin mener at innplassering av hormonlaboratoriet i Livsvitenskapsbygget i Forskningsparken ikke vil føre til forvitring av fagmiljøet, men snarere bidra til mer tverrfaglig samarbeid både på tvers av fagdisipliner innen diagnostikk og de ulike forskningsmiljøene, inkl. Universitetet i Oslo – noe som vil komme både pasienter, kunder og medarbeidere til gode.
Det er i spørsmålet oppgitt at Hormonlaboratoriet ved Aker sykehus i dag har 2 000 kvadratmeter til disposisjon. Dette inkluderer ifølge Oslo universitetssykehus HF også fellesarealer og gangareal mv. Klinikk for laboratoriemedisin ved Oslo universitetssykehus HF oppgir at de fremlagte arealtegningene for Livsvitenskapsbygget viser at Hormonlaboratoriet vil få 725 kvadratmeter i rene laboratoriearealer. I tillegg vil de få ytterligere arealer tilknyttet fellesarealer. Disse arealene vil Hormonlaboratoriet dele sammen med Avdeling for farmakologi fra samme klinikk. I tillegg kommer arealer tilknyttet felles garderober, prøvemottak, automatisert fryselager, ultrafrysere, auditorier, kontorarealer og møterom. Hormonlaboratoriet vil også ha tilgang til P3lab, isotoplab og kjernefasiliteter i forskning. Totalt vil seksjonen ha tilgang til 1 600 kvadratmeter.
Avslutningsvis vil jeg trekke frem et viktig poeng fra Oslo universitetssykehus HF. Ved bygging av et nytt fremtidsrettet bygg får man samtidig også en god anledning til å tenke nytt rundt dagens praksis og hvordan man skal jobbe i fremtiden. I tillegg til nytt, moderne utstyr som kommer til å ta mindre plass enn tidligere, vil man også tilrettelegge for mer fleksible og varierte arbeidsforhold for de ansatte. Det betyr at man blant annet har mulighet til å åpne opp for bedre kontorløsninger med roterende funksjon mellom oppgaver som må utføres på laboratorium versus kontor. Dette kan også bidra til større arealeffektivitet.