Skriftlig spørsmål fra Siv Jensen (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2652 (2020-2021)
Innlevert: 29.06.2021
Sendt: 30.06.2021
Besvart: 05.07.2021 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Siv Jensen (FrP)

Spørsmål

Siv Jensen (FrP): Hva vil helseministeren gjøre for å styrke hjemmemarkedet for norsk helseindustri, og å sørge for at norsk helseinnovasjon blir tatt i bruk i fremtidens helseberedskap?

Begrunnelse

Pandemien har avslørt hvor sårbare vi er i vår avhengighet av at andre land skal utvikle, produsere og selge oss livsnødvendig medisinteknisk utstyr og medisiner. Det er åpenbart behov for å ha en robust helseindustri til stede i Norge. Samtidig strever norske aktører med å lykkes i å få norske myndigheter til å kjøpe inn og å ta i bruk norsk helseinnovasjon.
For å lykkes globalt, trenger de et velfungerende hjemmemarked, og da må de offentlige helseforetakene ha incentiver for å samarbeide med helseindustrien, og faktisk kjøpe inn og ta i bruk norske helseinnovasjoner. Hva vil Helseministeren gjøre for å sørge for å styrke utviklingen av norsk helseindustri, og sørge for at norske offentlige sykehus tar i bruk norsk helseinnovasjon.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Regjeringen presenterte sin politikk for helsenæringen i Meld. St. 18 (2018–2019), Helsenæringen — Sammen om verdiskaping og bedre tjenester. I meldingen slo vi fast at hovedutfordringene for videre vekst og utvikling i helsenæringen ligger på etterspørselssiden i det norske hjemmemarkedet. Dersom de største hindrene og barrierene i hjemmemarkedet blir håndtert, vil dette styrke helsenæringens konkurransekraft. Vi konkluderte med at den offentlige helse- og omsorgstjenesten skal være en krevende, men konstruktiv samarbeidspartner og kunde.
Pasientens helsetjeneste må utvikles innenfor bærekraftige rammer og næringslivet er en del av løsningen. De offentlige helse- og omsorgstjenestene kan ha mye å tjene på et bedre samarbeid med næringslivet og på å dra nytte av innovasjonskraften, kompetansen og ressursene som finnes i norske bedrifter. I arbeidet med å nå de helsepolitiske målene om å skape pasientens helse- og omsorgstjeneste og å bidra til god helse for alle, kan dermed også det næringspolitiske målet om økt verdiskapning i norsk økonomi nås. I helsenæringsmeldingen la vi frem viktige tiltak for å styrke konkurransekraften i helsenæringen og bidra til at det skapes flere lønnsomme arbeidsplasser i Norge. Tiltakene følges nå opp.
Kliniske studier er helt avgjørende for å utvikle nye produkter, også i helsenæringen. Regjeringen la i januar 2021 frem den første nasjonale handlingsplanen for kliniske studier. Ett av innsatsområdene i handlingsplanen er å bidra til økt samarbeid mellom tjenesten og næringslivet om kliniske studier. Innsatsområdet skal møte utfordringen med nedgangen i industrifinansierte kliniske studier og varierende kultur og rammer for samarbeid om kliniske studier. I handlingsplanen har de regionale helseforetakene fått i oppdrag å etablere NorTrials som skal fungere som én vei inn i norsk spesialisthelsetjeneste for kliniske studier. NorTrials skal være et gjensidig forpliktende partnerskap mellom de regionale helseforetakene og næringslivet. Ordningen ble utredet av de regionale helseforetakene i samarbeid med næringslivet og det er i statsbudsjettet for 2021 bevilget 30 mill. kroner til etablering av NorTrials. Midlene skal også understøtte markedsføring av Norge som utprøverland.
Et annet viktig tiltak fra Helsenæringsmeldingen er etableringen av Pilot Helse. Pilot Helse er en ordning som samordner virkemidler for forskning og innovasjon for å gi mer helhetlige løp for teknologiutvikling. Utviklingsløp innenfor helse tar ofte lang tid, er kostnadskrevende, komplekse og krever god samhandling mellom næringslivet og det offentlige. Ordningen administreres av Forskningsrådet og Innovasjon Norge og skal stimulere til mer samarbeid om og bedre utviklingsløp for innovasjonsprosjekter ved at næringsliv og offentlige helsetjenester får tilgang på relevant infrastruktur og effektive samhandlingsmetoder. I våres utlyste Forskningsrådet 100 mill. kroner til ordningen. Midlene skal bidra til risikoavlastning både for norske bedrifter og offentlige aktører i helsesektoren.
Regjeringen har også lagt føringer i oppdragsdokumentet til de regionale helseforetakene og tildelingsbrev til underliggende virksomheter for å spre kunnskap om bruken av innovative offentlige anskaffelser (IOA). Innovative anskaffelser er et strategisk virkemiddel det offentlige har for å øke innovasjonseffekten i offentlige anskaffelser. Nasjonalt program for leverandørutvikling (LUP) er et eksempel på et samarbeidsprogram som øker innovasjon ved offentlig anskaffelser og stimulerer til spredning av innovasjon ved å muliggjøre samarbeidet mellom viktige aktører. Med LUP har hittil 155 offentlige virksomheter gjennomført en IOA og 52 virksomheter er i ferd med å implementere IOA i sine strategier. Av innovasjonspartnerskap opprettet gjennom LUP, er 10 av 21 innenfor helse.
Et av de viktigste budskapene i Helsenæringsmeldingen er at samarbeid mellom de offentlige helse- og omsorgstjenestene og næringslivet er ønskelig og nødvendig. Det er viktig at næringslivet betraktes som aktører det er legitimt og positivt å samarbeide med. Vi har gitt tydelige forventninger i oppdrags- og tildelingsbrev om at helseregionene og Helse- og omsorgsdepartementets underliggende etater bør samarbeide med næringslivet. Slikt samarbeid må være åpent, forutsigbart og etisk forsvarlig. Når jeg snakker med folk i både næringslivet og i tjenesten, hører jeg at samarbeidsklimaet er mye bedre nå enn det var for få år siden. Det er jeg veldig glad for. Det vil også kunne bidra til at norske innovasjoner enklere og raskere tas i bruk i fremtidens helseberedskap.
Når det gjelder konkrete spørsmål knyttet til helseberedskap, herunder dialogen med relevante produksjonsmiljøer med sikte på å inngå beredskapsavtaler til norsk produksjon av viktige legemidler, og hvor langt utredningen av forhåndskjøpsavtaler med private aktører som ønsker å etablere norsk vaksineproduksjon har kommet, viser jeg til mitt svar på spørsmål nr. 2649 til representant Morten Stordalen.