Skriftlig spørsmål fra Kari Kjønaas Kjos (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2650 (2020-2021)
Innlevert: 29.06.2021
Sendt: 30.06.2021
Besvart: 05.07.2021 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Kari Kjønaas Kjos (FrP)

Spørsmål

Kari Kjønaas Kjos (FrP): Hvilke kommuner har fritt brukervalg i helse- og omsorgstjenestene og BPA-ordningen?

Begrunnelse

Økt valgfrihet gir økt trivsel og livsglede. Fremskrittspartiet mener eldre selv skal kunne velge hvilket sykehjem de vil bo på eller hvem som skal komme hjem til dem og hjelpe dem i hverdagen.
Fremskrittspartiet i regjering sørget for at BPA ble en lovfestet rettighet. Dessverre ser vi at praksisen er forskjellig og at mange kommuner ikke følger det som er intensjonen i lovverket. Fritt brukervalg er viktig for å sikre pasientene trygghet og valgfrihet.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Jeg har lenge ment at valgfrihet bør være grunnleggende i den offentlige helsetjenesten. Valgfrihet er viktig i seg selv. Det gir mangfold og muligheter for pasienter og brukere.
Helse- og omsorgsdepartementet har ikke en samlet oversikt over hvor mange kommuner som har fritt brukervalg. Den enkelte kommune står i utgangspunktet fritt til å organisere sine tjenester slik den finner mest hensiktsmessig ut fra lokale forhold og behov. Kommunen må til enhver tid organisere sine tjenester slik at den er i stand til å tilby nødvendige og forsvarlige helse- og omsorgstjenester til dem som har opphold i kommunen, jf. helse- og omsorgstjenesteloven §§ 3-1 og 4-1. Helse- og omsorgstjenesteloven åpner allerede i dag for at kommunen kan inngå avtale med andre offentlige eller private tjenesteytere om tjenesteytingen.
Regjeringen mener fritt brukervalg er en god ordning og la denne våren frem et forslag om å lovfeste en valgfri godkjenningsmodell for fritt brukervalg innenfor de kommunale helse- og omsorgstjenestene. Beslutningen om å benytte seg av private aktører er lagt til landets kommuner og det er opp til den enkelte kommune om og i hvilket omfang man ønsker å ta i bruk ordninger for fritt brukervalg. Formålet med forslaget til lovendring er å gjøre det enklere for kommunene å innføre fritt brukervalg. Dette kan bidra til å øke valgfriheten for de som mottar kommunale helse- og omsorgstjenester.
Regjeringen har også satt ned et utvalg som skal se nærmere på ordningen med brukerstyrt personlig assistanse. Utvalget er særlig bedt om å vurdere om og i hvilken grad ordningen bør reguleres gjennom fritt brukervalg. Jeg ser frem til å motta utvalgets innstilling.