Skriftlig spørsmål fra Per Olaf Lundteigen (Sp) til landbruks- og matministeren

Dokument nr. 15:2648 (2020-2021)
Innlevert: 29.06.2021
Sendt: 30.06.2021
Besvart: 05.07.2021 av landbruks- og matminister Olaug Vervik Bollestad

Per Olaf Lundteigen (Sp)

Spørsmål

Per Olaf Lundteigen (Sp): Er det fortsatt regjeringens standpunkt at hensynet til forbrukerne og forholdet til våre handelspartnere tilsier at det ikke vil være aktuelt å benytte handlingsrommet i WTO til å øke tollsatsene på jordbruksvarer?

Begrunnelse

I regjeringens stortingsmelding Meld. St. 11 (2016-2017) framgår det på side 6o at det var standpunktet når Jon Georg Dale (FrP) var landbruks- og matminister.

Olaug Vervik Bollestad (KrF)

Svar

Olaug Vervik Bollestad: Regjeringens politikk for landbruk og importvern framgår av Granavolden-plattformen. Et velfungerende importvern er i plattformen definert som en av bærebjelkene i landbruks-politikken. Regjeringen legger til grunn at et velfungerende og forutsigbart importvern for landbruksprodukter er en forutsetning for å kunne opprettholde et landbruk over hele landet og øke matproduksjonen.
Etter plattformen vil regjeringen ivareta interessene til norsk jordbruk og et velfungerende importvern i bilaterale og multilaterale handelsforhandlinger. Dette har regjeringen vist i praksis, som i forhandlingene med Mercosur og Storbritannia.
Importvernet for landbruksvarer står sterkt i regjeringens politikk.
Representanten Lundteigen viser til at det i WTO-avtalen er handlingsrom for å velge mellom kronetoll og prosenttoll. Dette gjelder for om lag halvparten de 1100 toll-linjene for landbruks-varer som omfattes av WTO-avtalen. For et flertall av disse varene vil prosenttoll gi bedre beskyttelse enn kronetoll med gjeldende prisnivå nasjonalt og internasjonalt. For noen varegrupper er bildet mer blandet, f.eks. i grøntsektoren. For mange viktige varer for norsk landbruk gir både kronetoll og prosenttoll beskyttelse.
WTO-avtalen åpner for at regjeringen kan skifte mellom kronetoll og prosenttoll for viktige norske landbruksprodukter. Dette kan skje utfra en konkret vurdering av konkurransesituasjonen for varen, men der også andre forhold må tas i betraktning. Regjeringen følger hele tiden utviklingen i konkurransesituasjonen for norske varer nøye, også med tanke på konkurransen fra import.
Jeg vil her vise til at i den nylige inngåtte frihandelsavtalen mellom Norge og Storbritannia, der Norge gav Storbritannia tollreduksjoner på enkelte varer, forbeholdt Norge seg retten til å veksle mellom kronetoll og prosenttoll også i fremtiden. Dette er også gjort i andre frihandelsavtaler.