Skriftlig spørsmål fra Jon Engen-Helgheim (FrP) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:2629 (2020-2021)
Innlevert: 28.06.2021
Sendt: 28.06.2021
Besvart: 02.07.2021 av justis- og beredskapsminister Monica Mæland

Jon Engen-Helgheim (FrP)

Spørsmål

Jon Engen-Helgheim (FrP): Hvor mange migranter anslås å befinne seg i Libya, og hvor mange av disse anslås å ha beskyttelsesbehov?

Begrunnelse

Det er tidligere blitt estimert at det befinner seg om lag 700 000 migranter i Libya, hvorav kun 10 000 av disse er anslått å ha et beskyttelsesbehov.

Monica Mæland (H)

Svar

Monica Mæland: Tall for migranter i Libya er forbundet med stor usikkerhet, og det må tas forbehold om feilkilder. Tallene endres også over tid. International Organization for Migration (IOM) anslo at det det i 2017 var mellom 700 000 og én million migranter i Libya. Ved utgangen av 2020 anslår IOM at antallet var redusert til om lag 571 000 migranter. Frem til april i år har det vært en svak økning til rundt 575 900 migranter. I en rapport fra 25. juni 2021 opplyser FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) at de har registrert rundt 47 800 flyktninger og asylsøkere i Libya. Asylsøkerne har da fortsatt en søknad til behandling på rapporteringstidspunktet.
Utover tallene om asylsøkere og flyktninger fra UNHCR er det vanskelig for meg å anslå noe om antall personer som har, eller kan ha, et beskyttelsesbehov i Libya.
UNHCR, IOM og andre organisasjoner i lang tid har hatt svært vanskelige arbeidsforhold i Libya som følge av sikkerhetssituasjonen i landet. Utfordringer knyttet til koronapandemien har kommet i tillegg. Disse forholdene vil kunne ha betydning for kapasiteten til å fange opp personer med beskyttelsesbehov.
Som eksempel kan også nevnes at et stort antall migranter er blitt, og blir, holdt internert i Libya, enten i myndighetsdrevne interneringssentre eller sentre drevet av militsgrupper. OCHA anslo i en rapport fra januar 2020 at man da kjente til rundt 3 200 internerte. UNHCR og IOM har operert med lignende tall. Antallet internerte vil reelt sett være høyere, fordi det er flere sentre som ingen organisasjoner har tilgang til. Antallet vil videre variere over tid, avhengig av antall nye migranter som interneres og antallet som blir frigitt, f.eks. etter innsats fra UNHCR og IOM. Blant de internerte kan det være både personer som er, og ikke er, registrert hos UNHCR. Også personer i sistnevnte gruppe kan potensielt ha beskyttelsesbehov om de skulle oppnå kontakt med UNHCR og få vurdert en søknad om beskyttelse. Oppsummert er bildet svært uoversiktlig.
Libya har ellers lang en tradisjon for å være et destinasjonsland for arbeidsmigranter fra mange land, særlig i regionen. IOM publiserte i mai en studie om sirkulær migrasjon mellom land i regionen og Libya. Det estimeres at rundt 13 pst. av migrantene i Libya kan anses som arbeidsmigranter som utfører sesongbasert arbeid og returnerer til hjemlandene etter endt sesong (Libya — Circular Migration to Libya (2020) | DTM (iom.int)).