Skriftlig spørsmål fra Kjersti Toppe (Sp) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2580 (2020-2021)
Innlevert: 25.06.2021
Sendt: 25.06.2021
Besvart: 02.07.2021 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Kjersti Toppe (Sp)

Spørsmål

Kjersti Toppe (Sp): Vil helseministeren ta initiativ til en nasjonal gransking av alle overdosedødsfall som skjedde i 2020?

Begrunnelse

I løpet av 2020 ble det registrert 324 overdosedødsfall i Norge, mot 275 i 2019, ifølge tall fra Folkehelseinstituttets dødsårsaksregister. Ikke siden 2001 har så mange dødd av overdose i Norge. Noe av det som antydes er at sterkere heroin kan være årsakene til at så mange døde, pandemirestriksjoner kan være en annen sentral årsak til økningen. Det er kjent at ruspasienter i pågående behandling ble skrevet ut, og at mange kommuner i 2020 innførte omfattende restriksjoner og nedstengninger som følge av koronasituasjonen. Dette kan ha rammet personer som er i risiko for narkotikautløste dødsfall. Nå tar både Actis og Fagrådet for rusfeltet til orde for en nasjonal gransking av overdosedødsfallene i 2020, for å kartlegge de bakenforliggende årsakene til denne plutselige økningen og slik at man kan lære for å tilpasse, justere og eventuelt innføre nye tiltak. Spørsmålsstiller mener det er svært viktig å undersøke om restriksjonene og nedstengningene i koronapandemien kan ha en medvirkende årsak til de høye overdosedødsfallene slik at vi kan lære til en fremtidig liknende helsekrise, men også til det løpende arbeidet med å forhindre overdose og dødsfall.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Regjeringen har styrket innsatsen mot overdoser og gitt en sterk anbefaling om å opprettholde lavterskeltilbud til rusavhengige under pandemien. Likevel har det vært en økning i antallet overdosedødsfall i 2020. Det er naturlig at antallet narkotikautløste dødsfall varierer fra år til år, men i fjor var antallet høyere enn på mange år. Folkehelseinstituttet peker på at smitteverntiltak og uvanlig sterk heroin kan være blant forklaringene.
I perioden fra 2010 til 2020 har antall dødsfall variert rundt et gjennomsnitt på 271 dødsfall per år med en rate på 5,2 per 100.000. I 2020 var det 324 overdosedødsfall ifølge dødsårsaksregisterets tall.
De høye tallene er noe overraskende siden antallet dødsfall i perioden mars til mai 2020, som ble publisert i september, ikke skilte seg ut fra samme periode i de foregående årene. Det er månedene juni, juli og august som skiller seg ut med et vesentlig høyere antall overdoser i 2020 sammenlignet med tidligere år.
Det er en endring i hvilke stoffer folk dør av. I 2006 skyldtes nærmere halvparten av overdosedødsfallene i Norge heroin. I 2020 skyldtes flertallet av overdosedødsfallene andre opioider, blant annet sterke smertestillende medisiner som oksykodon. Vi vet ikke om stoffene som forårsaket dødsfallene var kjøpt illegalt eller om de var forskrevet av lege, for eksempel metadon og buprenorfin i legemiddelassistert rehabilitering (LAR) eller smertestillende medikamenter.
Regjeringen har lagt frem en Nasjonal overdosestrategi 2019-2022 som skal forsterke innsatsen mot overdosedødsfall. Det er lagt frem en tiltakspakke for å forebygge overdose-dødsfall etter utskriving fra behandling, men som også omfatter løslatte fra fengsel. En person som har overlevd en overdose, bør aldri etterlates alene, men følges opp av helsetjenesten. Derfor publiseres pakkeforløp etter ikke-dødelig overdose etter sommeren.
Det er utarbeidet anbefalinger om LAR under covid-19-epidemien som en del av arbeidet med Helsedirektoratets veileder Koronavirus – beslutninger og anbefalinger. Det har vært et klart signal til helseforetakene om å ikke skrive ut pasienter fra rusbehandling av kapasitetshensyn. Det har vært særlig fokus på – og en sterk anbefaling – om å opprettholde lavterskeltilbudene i kommunene under koronapandemien.
Fra mars 2020 igangsatte Helsedirektoratet regelmessig kartlegging av tjenester til personer med rusproblematikk for å følge med om kommunene opprettholdt tjenestetilbud til brukerne. Her er også overdosesituasjonen tema. Den kommunale kartleggingen gjøres nå om til et mer systematisk varslingssystem for overdoseproblematikk, som raskt skal kunne fange opp tendenser i overdosesituasjonen for at kommunene kan iverksette tiltak.
Helsedirektoratet har også etablert e-postadressen Rusalarm@helsedir.no, der alle som blir kjent med særlige risiko – for eksempel forekomst av høypotente rusmidler e.l. – kan varsle. Det er bevilget særlige midler – 165 mill. kroner – for at kommunene kan legge til rette for å ivareta de mest utsatt gruppene under pandemien. Det er likevel slik at den sosiale nedstengningen kan ha hatt betydning, for eksempel med tanke på tilgang til overdoseforebyggende tiltak. Det har også vært etablert en chatgruppe på kommunetorget.no der man kan utveksler erfaring og kunnskap om lavterskeltiltak.
For å kunne iverksette flere målrettede tiltak – særlig overfor grupper som ikke assosieres med de som tradisjonelt har hatt høy risiko for overdose – er det nødvendig å ha mer kunnskap. Dette arbeider vi med. Helsedirektoratet ga i 2019 et oppdrag til FHI om kunnskapsinnhenting – Narkotikautløste dødsfall i Norge – med sikte på å gi mer kunnskap om menneskene som dør av overdoser. FHI er nå i ferd med å ferdigstillelse sin rapport.
Et tilstøtende oppdrag til FHI er knyttet til særlige utsatte brukeres holdning og adferd knyttet til inntak av narkotika – Ambivalensprosjektet. Arbeidet avsluttes 2022. Departementet følger også nøye med på utviklingen av utskrivning av reseptbelagte medisiner. FHI har i oppdrag å gjennomføre analyser av data fra Reseptregisteret der de blant annet vil se på vedvarende bruk av opioider på hvit resept og utviklingen i doser over tid blant pasientene. FHI skal levere en rapport om dette til departementet om kort tid.
Vi ønsker også mer kunnskap om hvilke helseplager og diagnoser pasienter som bruker opioider har. Dette krever koblinger av data fra Reseptregister og andre sentrale helseregistre, og tar derfor noe tid. FHI vil levere en rapport om dette innen 31. juli 2022.
Helsedirektoratet har arbeidet med ny veileder for vanedannende legemidler, herunder opioider. Veilederen vil særlig legge vekt på forebygging av problematisk bruk og avhengighet, få fram alternativer til opioider og vektlegge samarbeid mellom fastlege og spesialisthelsetjenesten. Veilederen forventes publisert over sommeren.
Vi forventer at alle disse arbeidene vil gi oss ny og viktig kunnskap. Dette vil ha betydning for det videre overdoseforebyggende arbeidet, enten det skal foregå innenfor det ordinære arbeidet innen rusfeltet eller i en ny eller videreført overdosestrategi etter 2022.
Flere av organisasjonene innen rusfeltet har tatt kontakt med meg etter at de nye tallene ble lagt frem. Jeg ønsker å ha dialog med organisasjonene fremover for å få innspill til hvordan arbeidet med å redusere overdosedødsfallene kan styrkes.