Skriftlig spørsmål fra Kari Henriksen (A) til kunnskaps- og integreringsministeren

Dokument nr. 15:2553 (2020-2021)
Innlevert: 24.06.2021
Sendt: 24.06.2021
Rette vedkommende: Helse- og omsorgsministeren
Besvart: 13.07.2021 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Kari Henriksen (A)

Spørsmål

Kari Henriksen (A): Fullriggeren Sørlandet har opparbeidet et undervisningstilbud i verdensklasse for internasjonal og norsk skoleungdom. Nå står fullriggeren i fare for å ikke kunne gjennomføre årets undervisningsopplegg på grunn av manglende vaksinering av de norske elevene fra 2004-kullet. fullriggeren står i fare for å måtte legge til kai, permittere ansatte og elevene vil miste sitt skoleopplegg fra høsten.
Hva vil statsråden gjøre for at dette ikke skal skje?

Begrunnelse

I en pandemi der barn og unge har betalt den høyeste prisen står flere ungdommer i fare for ikke å kunne få gjennomført utdanning de har søkt på. Det er dramatisk for disse unge og det er dramatisk for skuta som kulturinstitusjon og øker risikoen for at flere ansatte går ut i permisjon.
Dette er et resultat av at staten ikke har bevilget tilstrekkelige midler til Norges stolte seilskuter, slik at disse flotte kulturinstitusjonene skal kunne være nettopp det, levende og seilende kulturinstitusjoner. Nå vil unge måtte ta omkostningene også i denne sammenheng og Fullriggeren Sørlandet kan bli nødt til å legge til kai og permittere ansatte og unge stå uten skoleplass fra høsten av. Etter over hundre år med stolte seilskutetradisjoner på Sørlandet, kan det være at det er på denne regjeringens vakt skutene legges til kai og seilene rulles inn.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Koronavaksinasjonsprogrammet er per nå for personer født i 2003 og eldre. Personer fra 12 års alder med høy risiko for alvorlig sykdom tilbys også vaksine. Regjeringen har prioritert de unge ved at gruppen 18-24 år vaksineres samtidig med gruppen 40-44 år etter at risikogruppene er vaksinert. Det er høy oppslutning om programmet i de gruppene som er tilbudt vaksine. Per 6.juli er omtrent 66,2 % av de 18 år og eldre vaksinert med dose 1 og 36,6 % har fått dose 2. Ifølge dagens fremdriftsplan kan vi forvente å ha tilbudt dose 1 til de over 18 år i første halvdel av august og dose 2 i løpet av oktober.
Unge i alderen 16-17 år har lav risiko for å bli alvorlig syke med covid-19 både når det gjelder akutt covid-19 sykdom og den postinfeksiøse tilstanden MIS-C (multiorgen inflammatorisk syndrom). Foreløpig viser undersøkelser liten risiko for senfølger av mild covid-19 sykdom.
Kunnskap om effekt og bivirkninger i yngre aldersgrupper er begrenset. Det er kun mRNA-vaksinen fra BioNtech/Pfizer som er godkjent for bruk til personer under 18 år av europeiske legemiddelmyndigheter. Studien bak godkjenningen inkluderte rundt 800 personer i alderen 16-17 år. Imidlertid er vaksinen benyttet i flere land til denne aldersgruppen og vi forventer mer erfaring og kunnskap om effekt og bivirkninger fra disse landene i løpet av de neste månedene.
Det er nødvendig med grundige avveiinger av fordeler og ulemper ved vaksinasjon av ungdom basert på gjeldende kunnskap. Regjeringen planlegger å tilby 16- og 17-åringer koronavaksine, etter at befolkningen over 18 år er fullvaksinert. En endelig beslutning om dette vil tas i september. Vaksineringen av denne aldersgruppen vil ifølge FHI sine siste prognoser tidligst kunne skje i oktober etter at de 18 år og eldre er fullvaksinerte.