Skriftlig spørsmål fra Marit Arnstad (Sp) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:2505 (2020-2021)
Innlevert: 18.06.2021
Sendt: 18.06.2021
Besvart: 28.06.2021 av klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn

Marit Arnstad (Sp)

Spørsmål

Marit Arnstad (Sp): I Trønder-Avisa av 18.06.21 vises det til at Steinkjer kommune har søkt om skadefelling etter funn av døde og skadde sau i Nordfjellet i Beitstad. Kommunen har fått avslag, bl.a. fordi det mistenkes at det er binne i området.
På hvilket grunnlag er vilkår om binner tatt inn i avslaget når bestandsmålet er nådd, når dette dreier seg om et beiteprioritert område som ligger utenfor det Stortinget har definert som forvaltningsområde for bjørn og Stortinget senere har presisert at forvaltningsområdet ikke skal utvides?

Begrunnelse

Bestandsmålet på bjørn er oppnådd i region 6 og rovviltnemda har tatt over forvaltninga av brunbjørn fra 1. juni 2021.
Rovviltnemda har fattet vedtak om kvote på betinget skadefelling og lisensfelling av bjørn 23. april 2021. Denne ble påklaget. Ved behandling av klage 21. mai 2021 holdt nemda fast på sitt opprinnelige vedtak. Som følge av høyesterettsdommen av 26. mars hvor det stadfestes av offentlige interesser og hensyn til lokalsamfunn kan hensynstas valgte nemda å ikke ta inn noe vilkår om å unnta binne med unger.
Klagen ble oversendt til Klima- og miljødepartementet. Miljødirektoratet tilrådet at vilkår måtte tas inn igjen i vedtaket om kvote for å utelukke felling av binne med unger. I departementet ble dette tatt til etterretning og vilkåret ble tatt inn. I tillegg til at de tiltak som er mulig for å unngå at bjørnebinner felles skal være iverksatt. Videre tar departementet inn et vilkår om at Statsforvalteren skal gis fullmakt til å avslutte lisensfellinga dersom det blir felt binne under skadefelling eller lisensfelling.
Departementet overprøver med dette rovviltnemda som nå har overtatt forvaltningen av brunbjørn i regionen og overser de føringer for rovviltpolitikken som ligger i høyesterettsdommen fra mars. Denne dommen kan ikke tolkes dithen at den bare gjelder ulv, den må gjelde rovviltforvaltningen i sin helhet.

Sveinung Rotevatn (V)

Svar

Sveinung Rotevatn: Representanten Arnstad viser i sitt spørsmål til eit avslag på ein søknad om skadefelling av bjørn fatta av Statsforvaltaren i Trøndelag 17. juni 2021. Statsforvaltaren i Trøndelag omgjorde 24. juni 2021 sitt vedtak, og innvilga skadefellingsløyve på ein bjørn i deler av Steinkjer, Namsos, Snåsa, Grong og Overhalla kommunar. Det kan klagast på dette vedtaket, og eg vil derfor ikkje gå inn i den konkrete saka.
Når det gjeld rammene for vedtaket, vil eg derimot vise til at Klima- og miljødepartementet tidlegare i juni behandla klager på nemnda sitt vedtak om skadefellingskvote og lisensfellingskvote for brunbjørn for 2021. Departementet sette i si klageavgjerd vilkår om at binne/binner med unge/ungar som opptrer saman under skadefellingsforsøk og lisensfelling skal vere unntatt frå løyvet, at dei tiltak som er mogelege for å unngå at bjørnebinner blir felt, skal vere iverksett, og at Statsforvaltaren skal gjevast fullmakt til å avslutte lisensfellinga dersom det blir felt ei binne under skadefelling eller lisensfelling.
Nasjonalt ligg bjørnebestanden under det fastsette målet på 13 årlege ynglingar. Det regionale bestandsmålet for brunbjørn i forvaltningsregion 6, Trøndelag og Møre og Romsdal, vart nådd i 2020. Miljødirektoratet seier i den faglege tilrådinga som er utarbeidd i samband med departementet si klagebehandling, at dei meiner region 6 står overfor store utfordringar med å oppretthalde eit stabilt bestandsnivå tilsvarande bestandsmålet for regionen i åra som kjem. Årsaka dei viser til er stor avgang i form av skadefelling i Sverige og lett tilgang til attraktive område i tilgrensande skadeutsette beiteprioriterte areal, der skadefelling kan bli einaste løysing. For eksempel vart det skoten ei binne under skadefelling i beiteprioritert område i Trøndelag i fjor. Miljødirektoratet seier vidare at dei meiner det er nødvendig at det blir tatt tilstrekkeleg forbehald mot vilkårleg felling av binner. Vilkåra er tatt inn i departementet sitt klagevedtak fordi ein skal søke å unngå å felle binner og slik betre sannsynet for å oppretthalde eit stabilt bestandsnivå i tråd med bestandsmålet i regionen. Det er likevel ikkje slik at det ikkje kan opnast for felling av binner, men dette må vurderast konkret i kvar enkelt sak.