Skriftlig spørsmål fra Kjersti Toppe (Sp) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2475 (2020-2021)
Innlevert: 15.06.2021
Sendt: 16.06.2021
Besvart: 28.06.2021 av helse- og omsorgsminister Bent Høie
Tilleggssvar: 28.06.2021

Kjersti Toppe (Sp)

Spørsmål

Kjersti Toppe (Sp): Mener statsråden det er i tråd med gratisprinsippet for fødselsomsorgen at barselkvinner selv må betale for ammepoliklinikk, kan han gi en oversikt over hvordan kravet om egenandel for slike tjenester praktiseres ved de ulike helseforetakene, og hva vil han eventuelt gjøre for å endre praksisen?

Begrunnelse

Spørsmålsstilleren viser til skriftlig spørsmål dokument nr. 15:2279 (2018-2019), der helse- og omsorgsministeren ikke gir noe tydelig svar på hvorvidt han mener det er i tråd med gratisprinsippet for svangerskaps-, fødsel- og barselomsorgen å kreve egenandel av barselkvinner som blir kalt inn til mer enn én konsultasjon ved barsel- eller ammepoliklinikk. Spørsmålsstilleren registrerer at det ikke er i strid med lov og forskrift å kreve egenandel for denne tjenesten, men vil påpeke at det er et annet spørsmål hvorvidt egenandelspraksisen er i tråd med det generelle gratisprinsippet for svangerskaps-, fødsel- og barselomsorgen.
Tilbakemeldinger fra fagpersoner tyder på at behovet for dette polikliniske tilbudet har økt i tråd med at fødeinstitusjonene har redusert liggetiden etter fødsel vesentlig. Spørsmålsstilleren mener barselkvinner må få tilbud om å bli på barselavdelingen den tiden det tar å etablere amming –typisk tre til fem dager. Hvis barselkvinner har behov for ammepoliklinikk på grunn av tidlig utskriving fra sykehus, er det urimelig hvis de må ta regningen for dette selv.
I svar på skriftlig spørsmål dokument nr. 15:2279 (2018-2019) viser statsråden til at han «har gitt et oppdrag til Helsedirektoratet om å lede en arbeidsgruppe som skal se på hvilke konsekvenser endringer i fødepopulasjonen i Norge har for bemanning, og trygge fødetilbud i hele landet». Spørsmålsstilleren kan imidlertid ikke se at ammepoliklinikk/barselpoliklinikk er omtalt spesifikt i arbeidsgruppens rapport.
Ettersom problemstillingen tilsynelatende ikke er omtalt i Helsedirektoratets rapport, bes statsråden igjen svare på hvorvidt og eventuelt hvordan han vil endre dagens egenandelpraksis.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Betaling som pasienter kan bli krevd for ved poliklinisk helsehjelp er regulert i forskrift om betaling frå pasientar for poliklinisk helsehjelp i spesialistelsetenesta. I forskriftens § 5 første ledd bokstav a) framgår det at pasienten ikke skal betale godkjent egenandel "ved kontrollundersøkingar under svangerskap, fødsel, behandling for sjukdom i samband med svangerskap og fødsel, svangerskapsavbrot, og éi undersøking etter fødsel eller svangerskapsavbrot." Denne forskriftsbestemmelsen har vært virksom siden 1980-tallet og har ikke blitt endret siden representanten stilte spørsmål nr. 2279 (2018-2019).
I forbindelse med spørsmål nr. 2279 (2018-2019) ble det innhentet informasjon fra de fire regionale helseforetakene. Det var da ikke mulig å få en fullstendig oversikt over egenandelspraksis innen fristen. Det er derfor ikke innhentet informasjon om dette denne gang. Innspillene fra de regionale helseforetakene i forbindelse med spørsmål nr. 2279 (2018-2019) viste at det var noe variasjon mellom sykehus, men at det ved de fleste sykehus ikke ble krevet slik egenandel.
Representanten Toppe viser til Helsedirektoratets rapport om endringer i fødepopulasjonen og konsekvenser for bemanning og finansieringssystem. Helsedirektoratet rapport viser at det er en økt andel risikopasienter blant de fødende, og at dette stiller nye krav til kompetanse og ressurser ved fødeinstitusjonene. Rapporten beskriver finansieringen av fødselsomsorgen i spesialisthelsetjenesten, med særlig vekt på ISF-ordningen. Rapporten omtaler ikke problemstillingen som representanten tar opp.
Tall fra medisinsk fødselsregister viser at liggetiden på barsel gikk ned fra 2,8 døgn i 2019 til 2,6 døgn i 2020. Ifølge medisinsk fødselsregister kan det skyldes at kvinnene ønsket raskere utskrivelse fordi de ville hjem, men det kan også skyldes covid-19-situasjonen. Jeg vil understreke at utskriving skal avtales med den enkelte, i tråd med Helsedirektoratets nasjonale faglige retningslinje om barselomsorgen. Barnets behov og foreldrenes trygghet skal bestemme.

Tilleggssvar

Spørsmål nr. 2475 til skriftlig besvarelse - egenandel på ammepoliklinikk - revidert svar:
Jeg viser til ekspedisjon av 16. juni fra Stortingets president vedlagt spørsmål nr. 2475 og mitt svar på dette av 24. juni. Jeg ønsker med dette å avgi et revidert svar til representanten Toppes spørsmål: Ved svangerskap og fødsel gir egenandelsregelverket fritak for betaling av egenandel, herunder også én undersøkelse etter fødsel. I spørsmål nr. 2475 til skriftlig besvarelse vises det til at barselkvinner kan måtte betale egenandel ved ammepoliklinikk. Dette vil kunne skje dersom barselkvinnen har behov for mer enn én poliklinisk konsultasjon etter fødselen. Helse- og omsorgsdepartementet vil nå sende brev til de regionale helseforetakene der det legges til grunn at det i forbindelse med ammehjelp ikke kreves noen egenandel ved sykehusene; dvs. heller ikke etter den ene undersøkelse etter fødsel som er regulert i egenandelsregelverket.