Skriftlig spørsmål fra Masud Gharahkhani (A) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:2461 (2020-2021)
Innlevert: 14.06.2021
Sendt: 15.06.2021
Besvart: 22.06.2021 av justis- og beredskapsminister Monica Mæland

Masud Gharahkhani (A)

Spørsmål

Masud Gharahkhani (A): Hvorfor mener justisministeren det er riktig å sentralisere politifunksjonene ytterligere ved å fjerne namsmannen fra Kongsberg?

Begrunnelse

En namsmann er en viktig funksjon for bedrifter og vanlige folk i et lokalsamfunn. Hvis den som skylder penger ikke gjør opp for seg, kan namsmannen tvangsinndrive kravet, eller gjennomføre tvangssalg. Det betyr at det er en stor fordel at en namsmann er lokal og at vedkommende kjenner forholdene. Nå sørger Regjeringen sentraliseringsiver for at også denne funksjonen forsvinner fra Kongsberg politistasjon.

Monica Mæland (H)

Svar

Monica Mæland: Namsmannsfunksjonen i Sør-Øst politidistrikt skal slåes sammen til ett namsmannsdistrikt, men politiet opplyser at det fremdeles vil bli utført namsmannsoppgaver i Kongsberg etter omorganiseringen. De ansatte som arbeider med sivil rettspleie i Kongsberg, vil fortsatt arbeide i Kongsberg selv om de får ny leder og vil tilhøre en seksjon som har ansvar for fagområdene tvangsfullbyrdelse og forliksråd.
Justis- og beredskapsdepartementet har ved brev 14. september 2017 delegert myndighet til Politidirektoratet til å fastsette inndeling i namsmannsdistrikter iht. politiloven § 17. Beslutninger om dette gjøres som hovedregel etter anbefaling fra politidistriktene. Berørte kommuner skal være involvert gjennom høring med minimum seks ukers frist, og politidistriktets anbefaling til Politidirektoratet drøftes lokalt med arbeidstakerorganisasjonene i henhold til Hovedavtalen i staten.
Politidirektoratet opplyser at den totale porteføljen innenfor den sivile rettspleien på grunnplanet er ulikt fordelt i Sør-Øst politidistrikt. Dette har medført restanser og lang og ulik saksbehandlingstid på tvers i politidistriktet.
Når den sivile rettspleien med en ny organisering under felles ledelse samles, vil det muliggjøre tettere samarbeid innenfor fagområdet i politidistriktet. Det vil samtidig åpne for bedre porteføljestyring og bedre faglig oppfølging av medarbeiderne. Endret organisering vil føre til bedre kvalitet innenfor fagområdet og støtte opp under målet om ett politi. Det kommer brukerne av namsmannstjenester og andre polititjenester til gode.