Skriftlig spørsmål fra Sigbjørn Gjelsvik (Sp) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2445 (2020-2021)
Innlevert: 13.06.2021
Sendt: 14.06.2021
Besvart: 17.06.2021 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Sigbjørn Gjelsvik (Sp)

Spørsmål

Sigbjørn Gjelsvik (Sp): Hvordan vil regjeringen sikre fødende ved Ahus et bedre fødetilbud og at alle fødende får den oppfølging de har krav på, samtidig som det sikres tilstrekkelig bemanning og bedre arbeidsvilkår for jordmødrene, og hvordan vil regjeringen følge opp rapporten "Endring i fødepopulasjon og konsekvenser for bemanning og finansieringssystem"?

Begrunnelse

Under overskriften "Vi som jobber som jordmødre på Ahus er overarbeidet og slitne" presenterer Romerikes Blad 12. juni en artikkel om fødetilbudet på Ahus. I artikkelen slår Ingun Rusten, som har jobbet som jordmor i snart 40 år, alarm om overfylte fødestuer og kvinner som ikke får den oppfølging de har krav på.
Til avisen sier Rusthaug at det

"vi har skrevet avviksmeldinger i flere år, men de blir lest og lukket uten at noe skjer,"

og viser videre til at

"i mai 2017 sto tillitsvalgte ved Ahus fram i media og var bekymret. Flere stortingspolitikere uttrykte da sin bekymring for de fødende ved Ahus. Siden har ingenting skjedd."

Senterpartiet har en rekke ganger tatt opp og fremmet forslag om tiltak for å sikre trygge fødsels- og barseltenester og jordmorberedskap i hele landet.
I Innst. 217 S (2020–2021) fremmet Senterpartiet blant annet følgende forslag: "Stortinget ber regjeringen sørge for økt bemanning av fødselsomsorgen som en akuttjeneste og følge opp Helsedirektoratets tilråding om en bemanningsnorm for å sikre trygghet, kvalitet og én-til-én-omsorg for kvinner i aktiv fødsel." Dette og flere andre forslag ble nedstemt av regjeringspartiene og støttepartiet Frp.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Vi har en god og trygg fødselsomsorg i Norge. Det må vi ta vare på, samtidig som det arbeides med forbedringer. Helsedirektoratets veileder "Et trygt fødetilbud. Kvalitetskrav til fødselsomsorgen" skal ligge til grunn for fødselsomsorgen, slik at sykehusene har et forutsigbart fødetilbud.
Helse- og omsorgsdepartementet har fått innspill fra Helse Sør-Øst RHF om fødetilbudet, blant annet ved Akershus universitetssykehus HF. I innspillet framgår det at Akershus universitetssykehus opplever at dagens ressurser (areal og bemanning) er knappe ved høy aktivitet. Helseforetaket opplyser samtidig at de har høy oppmerksomhet rettet mot å oppfylle alle kvalitetskravene i veilederen "Et trygt fødetilbud". De arbeider med flere driftsforbedringsprosjekter i kvinneklinikken, blant annet å forbedre arbeidsmåter, arbeidsflyt og pasientlogistikk, slik at fødende får god oppfølging.
Representanten Gjelsvik spør mer generelt hva jeg vil gjøre for å sikre tilstrekkelig bemanning og gode arbeidsvilkår. Jeg er opptatt av at vi har arbeidsforhold på fødeinstitusjonene som legger et godt grunnlag for å rekruttere og beholde leger, jordmødre og andre personellgrupper. Det er det enkelte helseforetak som har ansvar for forsvarlig drift og bemanning. Tilstrekkelig antall ansatte og kravene til forsvarlig drift er viktig for et godt føde- og barseltilbud. Jeg har derfor stilt krav til helseforetakene om å arbeide systematisk og planmessig med å rekruttere, beholde og utvikle personell. Det er også stilt krav om å arbeide med utvikling av heltidskultur, redusere bruken av deltid og at flest mulig tilsettes i faste, hele stillinger.
I fjor mottok jeg Helsedirektoratets rapport om fødselsomsorgen, som Gjelsvik viser til. Den understreker at Norge er et av verdens tryggeste land å føde i, men at det er en økt andel risikopasienter blant de fødende. Det stiller nye krav til kompetanse og ressurser ved fødeinstitusjonene. Jeg har fulgt opp rapporten med oppdrag til de regionale helseforetakene og Helsedirektoratet. At vi fulgte opp rapporten midt i koronapandemien, viser at vi prioriterer dette.
Det er også viktig at utdanningskapasiteten for jordmødre er i tråd med behovene i tjenestene og at utdanningstilbudene er lokalisert slik at de treffer behovene i hele landet. Regjeringen er opptatt av å bidra til å dekke samfunnets behov for kompetanse. I forbindelse med Revidert nasjonalbudsjett 2020 tildelte regjeringen om lag 1 100 studieplasser til helse- og sosialfagutdanninger. Av disse gikk 250 studieplasser til videreutdanninger i spesialsykepleie, inkludert jordmorutdanning.