Nina Sandberg (A): Hva gjør regjeringen for å sikre at norske utenlandsstudenter i Storbritannia ivaretas like godt som i EØS-rammeverket, fram til og med inngåelsen av nye bilaterale avtaler?
Begrunnelse
Rammeverket for studentmobilitet innenfor EØS-avtalen har vært gunstig for norske utenlandsstudenter. Storbritannia har i flere år vært den mest populære studiedestinasjonen for norske studenter som reiser ut.
Arbeiderpartiet er opptatt av at framtidige bilaterale avtaler sikrer fortsatt gode studieforhold for norske studenter i Storbritannia, slik at studentene rammes minst mulig av Storbritannias utmeldelse av EU.
Det er avgjørende at det verken på kort eller lang sikt etableres nye og vesentlige økonomiske barrierer for utenlandsstudentene.
ANSA, organisasjonen for norske studenter i utlandet, advarer nå om at et slikt økonomisk hinder er i ferd med å reises etter utmeldelsen: Som en del av søknadsprosessen, vil norske studenter i Storbritannia nå kunne få en ekstrakostnad på over 20 000 kroner, til henholdsvis visumavgift og helseavgift. Dette er en betydelig sum for studenter, og vil skape en høy terskel for studenter som ikke har oppsparte midler eller foreldres økonomiske støtte.
Dette spørsmålet er så vidt jeg kan forstå ikke adressert i frihandelsavtalen mellom Island, Liechtenstein, Norge og Storbritannia.
Arbeiderpartiet deler ANSAs bekymring for at en slik økonomisk barriere vil svekke studentutvekslingen og skape sosial ulik tilgang til å studere i Storbritannina.
Arbeiderpartiet er kjent med at det forhandles om en såkalt trygdeprotokoll, som er ment å dekke studenter.
Av hensyn til kostnadene for studenter som planlegger helgrad i Storbritannia, oppfordrer vi regjeringen til å arbeide for løsninger som ivaretar utenlandsstudentene like godt som EØS-avtalen.
Når Storbritannia nå ikke lenger skal være en del av Erasmus +-programmet, ber vi også regjeringen sikre bilaterale ordninger som kompenserer for at norske utvekslingsstudenter i Storbritannia ikke lenger får tilgang til Erasmusstipendet.
Det er viktig at statsråden forsikrer studentene om hvilke utgifter som dekkes pr i dag, og informerer om hvordan rammeverket for studentmobilitet med sannsynlighet blir framover.