Skriftlig spørsmål fra Nicholas Wilkinson (SV) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2429 (2020-2021)
Innlevert: 09.06.2021
Sendt: 14.06.2021
Besvart: 16.06.2021 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Nicholas Wilkinson (SV)

Spørsmål

Nicholas Wilkinson (SV): Flere hundre vakter står tomme i sommer i fødeavdelinger over hele landet. Det er svært viktig at mødrene, fedrene og barna får god faglig behandling og omsorg.
Har statsråden en plan for å sikre bemanning på fødeavdelingene?

Begrunnelse

Jeg viser til saken på NRK 9. juni 2021: «Får ikkje tak i nok vikarar – jordmorforeninga fryktar kollaps i sommar».
Det er svært mange udekkede vakter i sommer. Flere sykehus har ikke svart NRK så summen om alle udekkede vakter vil være enda verre:
Disse sykehusene har udekkede vakter i sommer i fødeavdelingene:
St. Olavs HF: 190
Helse Stavanger: 588
Helse Bergen: 527
Helse Fonna: 64
Akershus universitetssykehus: 200
Vestre Viken: 245
Oslo universitetssykehus: 86
Sykehuset Innlandet: 34
Sykehuset Vestfold: 38
Helgelandssykehuset: 1

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Jeg er enig med representanten Wilkinson i at mødre, fedre og barn skal få god behandling og omsorg ved landets fødeavdelinger. Helsedirektoratets veileder "Et trygt fødetilbud. Kvalitetskrav til fødselsomsorgen" skal gi et forutsigbart fødetilbud – også om sommeren.
Stor aktivitet ved fødeinstitusjonene om sommeren samtidig som det skal avvikles ferie, stiller store krav til bemanningsplanlegging og prioritering. Helseforetakene arbeider systematisk med å planlegge fødetilbudet om sommeren.
Representanten Wilkinson spør hva jeg vil gjøre for å sikre bemanning på fødeavdelingene. Jeg er opptatt av at vi har arbeidsforhold på fødeinstitusjonene som legger et godt grunnlag for å rekruttere og beholde leger, jordmødre og andre personellgrupper. Det er det enkelte helseforetak som har ansvar for forsvarlig drift og bemanning. Det er en kjensgjerning at det av ulike grunner er et stort antall udekkede vakter ved landets mange sykehus med døgnkontinuerlig drift.
Mer generelt vil jeg understreke at tilstrekkelig antall ansatte og kravene til forsvarlig drift er viktig for et godt føde- og barseltilbud. Jeg har derfor stilt krav til helseforetakene om å arbeide systematisk og planmessig med å rekruttere, beholde og utvikle personell. Det er også stilt krav om å arbeide med utvikling av heltidskultur, redusere bruken av deltid og at flest mulig tilsettes i faste, hele stillinger.
I fjor mottok jeg Helsedirektoratets rapport om fødselsomsorgen. Den understreker at Norge er et av verdens tryggeste land å føde i, men at det er en økt andel risikopasienter blant de fødende. Det stiller nye krav til kompetanse og ressurser ved fødeinstitusjonene. Jeg har fulgt opp rapporten med oppdrag til de regionale helseforetakene og Helsedirektoratet. At vi fulgte opp rapporten midt i koronapandemien, viser at vi prioriterer dette.
Det er også viktig at utdanningskapasiteten for jordmødre er i tråd med behovene i tjenestene og at utdanningstilbudene er lokalisert slik at de treffer behovene i hele landet.
Regjeringen er opptatt av å bidra til å dekke samfunnets behov for kompetanse. I forbindelse med Revidert nasjonalbudsjett 2020 tildelte regjeringen om lag 1 100 studieplasser til helse- og sosialfagutdanninger. Av disse gikk 250 studieplasser til videreutdanninger i spesialsykepleie, inkludert jordmorutdanning.