Skriftlig spørsmål fra Tuva Moflag (A) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2393 (2020-2021)
Innlevert: 07.06.2021
Sendt: 08.06.2021
Besvart: 16.06.2021 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Tuva Moflag (A)

Spørsmål

Tuva Moflag (A): Kan statsråden gå god for at føde- og barseltilbudets kvalitet i sommer ikke svekkes og hvordan vil han sikre at helseforetakene følger opp de nasjonale kvalitetskravene i fødetilbudet?

Begrunnelse

I første kvartal 2021 var det 700 flere fødsler enn i 2020. Det er grunn til å tro at dette vil fortsette til sommeren også. Kvalitet, tilstrekkelig antall ansatte og hele stillinger er sentralt for et godt føde- og barseltilbud. Selv med ferieavvikling og stengte fødeavdelinger det viktig å sikre god kvalitet og tilstrekkelig med ansatte.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Helsedirektoratets veileder "Et trygt fødetilbud. Kvalitetskrav til fødselsomsorgen" skal
ligge til grunn for slik at sykehusene har et forutsigbart fødetilbud – også om sommeren. Stor aktivitet ved fødeinstitusjonene samtidig som det skal avvikles sommerferie, stiller store krav til bemanningsplanlegging og prioritering. Helse- og omsorgsdepartementet har innhentet informasjon fra de regionale helseforetakene om hvilke tiltak som er satt i verk for å sørge for et godt fødetilbud i sommer, i tråd med de nasjonale kvalitetskravene.
Tilbakemeldingen viser at helseforetakene har arbeidet systematisk for å planlegge fødetilbudet i sommer. Det viktigste tiltaket er å lage gode bemanningsplaner som gjør at helseforetakene kan håndtere aktiviteten og oppfylle kravene i de faglige retningslinjene.
For å gi et kvalitetsmessig godt tilbud også gjennom sommerferieavviklingen nevner helseforetakene tiltak som gode ferieplaner (langtidsplan og daglig ressursstyring) som fører til riktig kompetansesammensetning og beredskap, samt god drift gjennom sommeren. Videre neves tiltak som innleie av vikarer, avtaler med egne ansatte om merarbeid og samarbeid med de andre fødeavdelingene i området. Enkelte steder er det nødvendig å gjøre midlertidige endringer i tilbudet. Dette er planlagte endringer som de fødende er orientert om.
Jeg er for øvrig enig med representanten Moflag om at tilstrekkelig antall ansatte og hele stillinger generelt er viktig for et godt føde- og barseltilbud. Jeg har derfor stilt krav til helseforetakene om å arbeide systematisk og planmessig med å rekruttere, beholde og utvikle personell. Det er også stilt krav om å arbeide med utvikling av heltidskultur, redusere bruken av deltid og at flest mulig tilsettes i faste, hele stillinger.
Helsedirektoratets rapport om endringer i fødselsomsorgen stiller nye krav til kompetanse og ressurser ved fødeinstitusjonene, og rapporten er fulgt opp med oppdrag til de regionale helseforetakene og Helsedirektoratet.
Jeg oppfatter at helseforetakene har stor oppmerksomhet på å oppfylle kravene i veilederen "Et trygt fødetilbud", selv om sommerferieavvikling og høy aktivitet kan gjøre det utfordrende. Det er helseforetakene som har ansvar for at fødetilbudet er forsvarlig og at de tilfredsstiller de nasjonale kvalitetskravene. Min vurdering er at helseforetakene har arbeidet systematisk med å planlegge fødetilbudet for sommeren.