Skriftlig spørsmål fra Ruth Grung (A) til næringsministeren

Dokument nr. 15:2389 (2020-2021)
Innlevert: 06.06.2021
Sendt: 07.06.2021
Besvart: 11.06.2021 av næringsminister Iselin Nybø

Ruth Grung (A)

Spørsmål

Ruth Grung (A): Under behandling av sammenslåing av GIEK og Eksportkreditt var Stortinget tydelig på behovet for å være tettere på eksportnæringer for å forstå dynamikken og nye forretningsmuligheter. Innovasjonstalen uttrykker bekymring for at Norge sakker akterut sammenlignet med våre naboland. Endringer skjer raskt. Mulighetsvinduer er nå. Eksportkreditt er vårt mest effektive virkemiddel for å øke eksporten.
Hvordan kan statsråden mene at en regional tilstedeværelse med minimum to ansatte i løpet av 2022 vil endre på dagens fagmiljø i Eksfin?

Begrunnelse

De viktigste eksportnæringene er på Vestlandet, både de som har fått mye støtte frem til nå, som maritim sektor, men også eksisterende eksportnæringer med økt potensial som GIEK/EK peker på som havbruk, prosessindustri, møbelindustri og også IKT (Vizrt og Storm Geo) og helseindustri (BerGenBio). Mange av de nye grønne industriene som hydrogen, mulighetene knytt til CCS har ikke utviklet ferdige verdikjeder og sluttbrukermarked. Det krever en helt ny risikovurdering enn det som har vært for eksisterende GIEK/EK miljø.
GIEK har hovedsakelig prioritert store aktører, mens mye av innovasjon og eksportmuligheter skjer i mindre selskaper.
Deloitte sin evalueringsrapport viser til at "GIEK/Eksportkreditt konkurrerer i et hardt finansmiljø i Oslo og har «utfordringer med å beholde de beste yngre medarbeiderne over tid og rekruttere kompetente medarbeidere i midten av alders- og erfaringssegmentet. De kompenserer med å rekruttere eldre og svært erfarne som ønsker en annen arbeidsform enn det som er i internasjonale banker og ledende advokatfirmaer.» Utenfor Osloregionen vil det være lettere å rekruttere sultne og djerve medarbeidere som i større grad forstår driverne i det grønne skifte og vurdering av risiko.
Det kan stilles spørsmål ved GIEK sin håndtering av lånegarantier til offshoreflåten der 50% av 91 milliarder utestående regnes som svært risikoutsatt. Den nye sammenslåtte enheten må konsentrerer seg om å redde mest mulig av fellesskapets midler og må bruke tid på sammenslåingsprosess.
All erfaring tilsier at etablering av et faglig sterkt miljø geografisk lokalisert tett på kompetansen til eksportnæringer vil være en positiv utfordrer til det eksisterende og sammen utvikle Eksfin. To personer gir ikke den muligheten.

Iselin Nybø (V)

Svar

Iselin Nybø: Regjeringen slår sammen GIEK og Eksportkreditt Norge AS til Eksportfinansiering Norge (Eksfin) fra 1. juli 2021. Etableringen av Eksfin er en del av regjeringens eksportsatsing sammen med opprettelsen av Eksportstrategirådet. Formålet med sammenslåingen er å gi næringslivet et enklere og mer oversiktlig tilbud, som gir et mer effektivt eksportfinansieringssystem.
Eksfin skal være et virkemiddel for å nå ut til både eksisterende og nye brukere og næringer. Sammenslåingen skal gjøre det lettere å nå nye norske eksportører i næringer som tradisjonelt har brukt eksportfinansiering lite. Det er viktig for å få frem nye eksportbedrifter med nye forretningsmuligheter. Ved å nå ut til brukere i hele landet, og særlig nye eksportører i næringer som tradisjonelt har brukt eksportfinansiering lite, vil dette bidra til omstilling og flere grønne løsninger. Som det også nevnes i spørsmålet, har maritime og offshore næringer utgjort en betydelig andel av eksportørene som tradisjonelt har benyttet seg av tilbudet. Den senere tid har det også vært et økende omfang av søknader fra andre næringer, som f.eks. fornybar, forsvarsindustrien, havbruk og en rekke fastlandsindustrier. Lokaliseringen av eksportvirksomhetene er også i endring. Eksportkreditt Norge og GIEK har bygget opp gode relasjoner, nettverk og kompetanse om norsk næringsliv, og Eksfin vil fortsette arbeidet med å øke kompetansen om nye næringer og nye bedrifter.
Eksportfinansieringsordningene er viktige for næringslivet, og næringslivet ønsker økt kontakt med nye Eksfin. Derfor har regjeringen foreslått sterkere regional tilstedeværelse slik at Eksfin kommer enda tettere på det eksportrettede næringslivet. For å få til regional tilstedeværelse raskt, er det lagt opp til en prosess i to trinn, der Eksfin skal starte med minimum to årsverk på to steder i løpet av første halvår 2022. Deretter vil departementet evaluere med sikte på oppskalering til mellom 10 og 20 årsverk.
Det er et sammensatt sett av virkemidler som fremmer norsk eksport. Innovasjon Norge er ett av våre viktigste virkemidler for dette formålet, og har en betydelig tilstedeværelse over hele landet. Regjeringen har også under etablering av det nye Eksportstrategirådet besluttet at det skal lokaliseres i Ålesund. Våre virkemidler har en sterk forankring også utenfor hovedstadsregionen.
I Eksfin vil vi finne en kompetent organisasjon med et stort engasjement for eksport og et brennende ønske om å bistå bredden av norsk næringsliv i hele landet. Dette engasjementet kommet godt med når et næringsliv i omstilling skal fremme ny eksport. Gjennom vår styringsdialog vil vi følge dette arbeidet tett.