Åshild Bruun-Gundersen (FrP): Hvor mange leger og jordmødre har pt. gjennomført nødvendig kurs og opplæring for å kunne gi tilbud om tidlig ultralyd til gravide kvinner?
Begrunnelse
Fremskrittspartiet var pådriver for å få gjennomført modernisering av Bioteknologiloven i 2020 og fikk flertall for innføring av tidlig ultralyd til alle gravide og tilbud om NIPT ved funn på denne eller ved definerte risikosvangerskap. I Stortingsvedtaket ble det også presisert at regjeringen skulle innarbeide de økonomiske konsekvensene i statsbudsjett for 2021.
Da regjeringen la frem sitt forslag til statsbudsjett for 2021, lå det ikke midler til dette. Begrunnelsen var uttalt å være fordi regjeringen avventet utredning fra Helsedirektoratet. Denne utredningen ble lag frem 18.nov 2020 og konkluderte med at det var behov for omfattende kompetanseheving i helsetjenesten og økte ressurser både i form av personell og utstyr. Investeringskostnader i utstyr ble anslått til 110 millioner i 2021. Direktoratet påpekte at helsepersonell som skal foreta ultralydundersøkelsene bør gjennomgå kurs-, utdannings- og opplæringsløp som sikrer at undersøkelsen som tilbys har høy kvalitet og pekte på at NTNU hadde konkrete planer for å etablere overgangsemne for ultralydjordmødre og at Norsk gynekologisk forening planla kurs for LIS-kandidater og overleger. Det ble videre anbefalt en gradvis innfasing av tilbudet for de gravide fra høst 2021.
I budsjettenigheten mellom FrP og regjeringen for statsbudsjett 2021 ble FrP og regjeringen enige om at tidlig ultralyd og NIPT skal innføres i tråd med Stortingets vedtak og utredning om innfasing av dette som Helsedirektoratet la frem november 2020. Statsminister Erna Solberg har ved flere anledninger avvist at manglende midler i statsbudsjettet ville føre til forsinkelser. FrP forutsetter at det var sant.