Skriftlig spørsmål fra Hanne Dyveke Søttar (FrP) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:2353 (2020-2021)
Innlevert: 02.06.2021
Sendt: 02.06.2021
Besvart: 08.06.2021 av klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn

Hanne Dyveke Søttar (FrP)

Spørsmål

Hanne Dyveke Søttar (FrP): I statsbudsjettet for 2020 ble følgende merknad lagt inn: Komiteens medlemmer fra Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti viser til prosjektet med laksetrapper i Vefsnavassdraget og ber regjeringen om å sikre at Miljødirektoratet prioriterer fullførelse av neste steg i prosjektet innenfor sin ramme. Nå har Vefsnlaks fått avslag på sin søknad, om midler til å fortsette prosjektet.
Hvordan mener statsråden at denne merknaden skal tolkes?

Begrunnelse

Vefsnavassdraget er endelig i drift igjen, etter mange stengte år, på grunn av lakseparasitten Gyrodactylus salaris.
De siste årene har det vært satt i gang omfattende arbeid for å få laksetrappene i sikkert stand, de fleste er opprinnelig bygd i årene 1870-1950, så restaureringen er omfattende.
I tillegg er det gjennomført store organisatoriske endringer, for å bidra til at dette arbeidet skal kunne gjennomføres sømløst og sammenhengende, for alle trappene.
Da merknaden ble lagt inn i statsbudsjettet 2020 var en av begrunnelsene at Regjeringspartiene mente det var mest hensiktsmessig at prosjektene videre håndteres via Miljødirektoratet og ikke som nå; enkeltbevilling i budsjett etter budsjett.
Nå har Vefsnlaks AS søkt miljødirektoratet om midlene og har fått avslag med følgende begrunnelse:

«Miljødirektoratet har årlig ca. 1,5 millioner NOK til fordeling på fisketrapp-prosjekter over hele landet. Direktoratet har i år mottatt søknader om tilskudd som samlet overstiger de tilskuddsmidlene vi rår over, og må derfor prioritere mellom søknadene. Deres søknad om tilskudd til laksetrapp-prosjektet i Vefsnaregionen kan dessverre ikke prioriteres. Bevilgning av et så stort beløp er ikke mulig innenfor fiskefondsmidlene.»

Dette avslaget stemmer ikke med merknaden fra daværende regjering, så enten tolker Miljødirektoratet denne merknaden feil, eller så har det ikke blitt gitt korrekt informasjon da dette ble vedtatt.

Sveinung Rotevatn (V)

Svar

Sveinung Rotevatn: Etter behandlinga av statsbudsjettet for 2020 og merknaden i Innst. 9 S (2019-2020) som representanten Søttar viser til, bad Klima- og miljødepartementet i supplerande tildelingsbrev til Miljødirektoratet 5. februar 2020 direktoratet prioritere å fullføre neste steg i prosjektet innanfor eksisterande budsjettrammer.
Restaurering av fisketrapper er eit av fleire verkemiddel for å styrkje Iaksebestandar.
Generelt er restaurering og vedlikehald av viktige fisketrapper noko som kan medverke til betre måloppnåing i forvaltninga av anadrom laksefisk.
Klima- og miljødepartementet har sett behov for eit oppdatert oversyn over tilstanden på laksetrappene i norske vassdrag. Departementet har difor bedt Miljødirektoratet gjere ei vurdering av eksisterande fisketrapper og restaureringsbehov og foreslå eventuelle tiltak.
Eit slikt landsomfattande oversyn er nødvendig for å kunne gjere gode prioriteringar av dei tilgjengelege midlane over miljøstyresmaktene sitt budsjett til tiltak for anadrom laksefisk generelt og til tilskot til fisketrapper spesielt.
Miljødirektoratet har 7. mai 2021 sendt departementet si landsomfattande vurdering av eksisterande fisketrapper. I rapporten er 55 fisketrapper gitt høgaste prioritet med tanke på restaurering og vedlikehald. Fem fisketrapper i Vefsna og ei fisketrapp i Svenningsdalselva er blant dei prioriterte i rapporten frå Miljødirektoratet. Forsmofoss i Drevja og Forsmofoss i Fusta er òg blant dei prioriterte. Rapporten er framleis under behandling i departementet.
Spørsmålet om tilskot frå miljøstyresmaktene til laksetrapper i Vefsnavassdraget i tida framover vil bli sett i lys av det nemnde landsomfattande oversynet og dei tilgjengelege midlane på Klima- og miljødepartementet sitt budsjett.