Skriftlig spørsmål fra Nicholas Wilkinson (SV) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2379 (2020-2021)
Innlevert: 31.05.2021
Sendt: 07.06.2021
Rette vedkommende: Justis- og beredskapsministeren
Besvart: 10.06.2021 av justis- og beredskapsminister Monica Mæland

Nicholas Wilkinson (SV)

Spørsmål

Nicholas Wilkinson (SV): Det har versert flere saker i media om svært dårlig kvalitet på maten i karantenehotellene og mat som flere av beboere ikke kan spise. Et viktig eksempel er Caroline som ble syk av karantenehotellmaten siden hun har cøliaki (Dagbladet 30.5.21). Hun informerte hotellet om sykdommen hun har, men flere av rettene hadde gluten i seg.
Vil statsråden sikre at beboere på karantenehotell får mat de kan spise og at kvaliteten er bra nok?

Monica Mæland (H)

Svar

Monica Mæland: Jeg viser til at det er kommunen som i samsvar med covid-19-forskriften § 5g har ansvar for karantenehotellordningen. Dette gjelder både opprettelse, drift, kontroll, samordning mellom ulike aktører, og kommunikasjon med befolkningen. Kommunen bør i samarbeid med karantenehotellet utarbeide ordninger for hotellkarantenen. Statsforvalterne har i kraft av sin generelle samordningsrolle og gjennom fylkeslegen ansvar for å følge opp kommuner med karantenehotell.
Når det gjelder forpleining på karantenehotell, er det slik at hotellets rutiner blant annet må ivareta helsemyndighetenes standarder for matservering og renhold. Jeg er gjort kjent med at det enkelte steder har vært utfordringer med matservering for personer som er i innreisekarantene og som har cøliaki. Vi ba derfor den 31. mai 2021 Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) i nær dialog med statsforvalterene og kommunene forsikre seg om at karantenehotellene legger til rette for spesialdietter, inkl. for cøliaki eller andre allergier, og at de tilbyr alternativ mat på lik linje som for ordinære hotellgjester. DSB tok opp denne saken med alle statsforvalterene i et møte 2. juni 2021 og ba dem videreformidle budskapet til sine kommuner med karantenehotell for å sikre at karantenehotellene tilbyr alternative menyer til personer med allergier eller andre diettbehov.
Jeg viser videre til at ved endringer i covid-19-forskriften 27. mai 2021, er personer som av sterke velferdshensyn eller andre tungtveiende grunner ikke kan oppholde seg på karantenehotell gitt mulighet til å søke Utlendingsdirektoratet om dispensasjon fra plikten til opphold på karantenehotell. Dette er ment som en snever unntaksregel. En av situasjonene som kan gi grunnlag for unntak er dersom personen har en sykdom eller lidelse som krever særskilt oppfølgning og fasiliteter som karantenehotellet ikke kan tilby. Cøliaki eller andre allergier vil normalt ikke gi grunnlag for unntak fra plikten til opphold på karantenehotell, forutsatt at hotellet kan tilby mat som personen tåler.