Ruth Grung (A): For å sikre vareflyt med mat, medisiner og andre viktige varer under pandemien har det vært viktig å legge til rette for sjøtransport. Skipene er underlagt et meget strenge koronaregler. Sjøfolkene som mønstrer av fra smittefrie skip med strengt testregime under hele transporten hjem og etter ankomst blir pålagt hotellkarantene. Reglene praktiseres ulikt ved ankomst og det er ingen klagemulighet.
Vil statsråden, etter avtale med rederier, eventuelt NIS-registrerte skip, sørge for at sjøfolk kan ta karantenen i eget hjem?
Begrunnelse
Sjøfolk utfører særlig kritiske samfunnsfunksjoner som er avgjørende for å opprettholde transport av viktige varer. Under pandemien har sjøfolk i utenriksfart fått en stor ekstrabelastning som resultat av ulike restriksjoner. Det gjelder ombord på skip, forutsigbarhet for når de kan mønstre av, og ved hjemkomst. Rederiene har gjennomført meget strenge tiltak.
De nye reglene, der sjøfolk pålegges hotellkarantene ved hjemkomst oppleves som en stor ekstrabelastning for sjøfolkene. De fleste i utenriksfart har vært vekke fra hjemmet i flere måneder og ser frem til å komme hjem. Mange er småbarnsforeldre og i tillegg til å være sammen med sine nærmeste så er det mange som ser frem til å få avlastning fra eneansvaret. Det å få avkortet avspaseringstiden hjemme går utover både helsen til sjøfolk og den nærmeste familien.
Det er viktig å forebygge importsmitte. men når rederiene sørger for så strengt testregime, isolasjon av ansatte og redusert eksponering for smitte, burde regjeringen kunne avveie risiko for importsmitte opp mot smitteverntiltak og helsen til sjøfolk, og sørget for at de fikk gjennomført karantenen og testene i eget hjem. Dette burde i alle fall kunne gjelde for skip registrert i NIS registeret.
Rederiene og fagforeningene gir også tilbakemelding på at reglene praktiseres ulik ved ankomst til norske flyplasser, der noen sjøfolk fra samme skip får reise hjem for å gjennomføre karantenen mens andre sendes på karantenehotell. Det er heller ingen klagemulighet for den beslutningen som blir tatt ved ankomst.
Mangel på likebehandling øker frustrasjonen til både sjøfolk og rederier.
Helsedirektoratet og FHI hadde foreslått å gi påmønstrende sjøfolk unntak fra karantenehotell ved ankomst. Begrunnelsen fra Helsedirektoratet var følgende:
«Helsedirektoratet legger til grunn at gruppene som er omfattet av §§ 6 b sjette ledd og 6 h tredje ledd har behov for unntak fra karantenehotell på første ankomststed for å kunne nyttiggjøre seg unntakene fra innreisekarantene i arbeidstiden».