Bjørnar Moxnes (R): Hvordan vil regjeringen gå frem i FNs sikkerhetsråd og ellers, for å følge opp rapporten fra Verdens helseforsamling, som viser at okkupasjonsmakten Israel aktivt og systematisk bryter den fjerde Genèvekonvensjonen ved å angripe og bryte ned den palestinske befolkningens helse og helsetjenester, og hva vil regjeringen foreta seg for at folkeretten håndheves overfor okkupasjonsmakten og at slike alvorlige brudd på krigens folkerett ikke begås ustraffet?
Begrunnelse
En rapport fra Verdens helseforsamling, det øverste organet i Verdens helseorganisasjon (WHO) om helsesituasjonen i de okkuperte palestinske områdene, slår fast at okkupasjonen og blokaden av Vestbredden og Gazastripen rammer «alle livets aspekter» for palestinerne. Ifølge NTB framgår det i rapporten at Israel hindrer fri ferdsel for palestinsk helsepersonell, ambulanser og pasienter i de okkuperte områdene, og at dette får alvorlige følger. Eksempelvis ble det registrert hele 59 angrep mot helsetjenesten i de okkuperte områdene. Rapporten fastslår også at Israel systematisk fratar den palestinske befolkningen tilgang til rent vann, en absolutt forutsetning for alt helsearbeid, ikke minst under en pandemi.
Dette er viktig informasjon, som blant annet er nødvendig for å kunne gi mest mulig relevant helsebistand til de okkuperte områdene. WHO-sjefen understreker også at den fjerde Genevekonvensjonen pålegger okkupantmakter som Israel å sørge for «befolkningens forsyning av matvarer og legemidler» og bistå med bekjempelse av smittsomme sykdommer og pandemier i områdene de okkuperer. Som medlem av FNs sikkerhetsråd har Norge et spesielt ansvar for å motarbeide brudd på folkeretten, som Genèvekonvensjonene inngår i.
WHO har ønsket å fortsette rapporteringen om helsesituasjonen i de israelskokkuperte områdene, mens okkupasjonsmakten Israel og enkelte nære allierte som USA, av åpenbart lite aktverdige grunner, ønsker å få slutt på denne rapporteringen. Da dette spørsmålet ble stemt over i Verdens helseforsamling valgte Norges regjering å ikke støtte fortsatt rapportering. Dersom flere land hadde stemt avholdende som Norge, ville Israel nådd sin målsetning om å få slutt på denne rapportering om okkupasjonens alvorlige konsekvenser for den palestinske sivilbefolkningen. Regjeringen begrunner dette med at «man bør unngå politisering av arbeidet i Verdens helseforsamling». Likevel har regjeringen tilsluttet seg et politisk initiativ fra USAs regjering, der Norge sammen med 13 av USAs nærmeste politiske allierte, deriblant Israel og Japan, ber om ytterligere WHO-granskning av Kinas rolle i forbindelse med utbruddet av koronaepidemien.