Nina Sandberg (A): 25. mai omtalte NRK de daglige problemene blinde og svaksynte erfarer i møte med apper og nettsider som ikke er tilpasset dem.
Hva vil statsråden gjøre for å sikre at digitale flater er utformet slik at alle har lik tilgang?
Begrunnelse
Det norske samfunnet er i rask teknologisk endring. Digitaliseringen har store konsekvenser for deltakelse i samfunnet. Det er avgjørende å forebygge digitalt utenforskap, for å sikre alle like muligheter. Personer med nedsatt funksjonsevne er sårbare på grunn av strukturelle hindringer i tilgangen til digitale flater. Lederen i Norges Blindeforbund sier at dårlige digitale løsninger er et vanlig problem for blinde og svaksynte.
Til NRK forteller Eva Kirkevik, som er blind, hvor frustrerende og nedverdigende det er å ikke kunne greie seg selv når det gjelder så enkle ting som å bestille en pizza på nettet. For en seende krever dette noen raske tastetrykk, for en svaksynt eller blind kan det ta 30 til 40 minutter - om det i det hele tatt lar seg gjøre. Det å kunne bruke digitale løsninger er spesielt viktig for blinde og svaksynte, fordi de kan gjøre mer selv, og klarer seg med mindre hjelp.
Det er en nasjonal ambisjon at alle offentlige og private nettsteder skal være universelt utformet fra 2021. Arbeiderpartiet mener det er vesentlig å sørge for at de digitale flatene er utformet slik at alle har reell tilgang. NRK-saken illustrerer det motsatte.
Universell utforming av IKT har vært et lovkrav siden 2013. Tilsynsmyndighetene for universell utforming av IKT i Difi, fant i 2018 at mange norske nettsteder – både offentlige og private – bryter loven om universell utforming.
Arbeiderpartiet er urolige for at dagens virkemidler ikke er sterke nok, og har foreslått at regjeringen vurderer hvorvidt tilsynsmyndighetene for universell utforming burde få sterkere virkemidler (jf. Innst. 171 S (2019–2020). Regjeringen har det overordnede ansvaret for at digitalt utenforskap ikke godtas.