Skriftlig spørsmål fra Nicholas Wilkinson (SV) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2314 (2020-2021)
Innlevert: 25.05.2021
Sendt: 31.05.2021
Besvart: 07.06.2021 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Nicholas Wilkinson (SV)

Spørsmål

Nicholas Wilkinson (SV): Saken som VG har rullet opp om en psykiater som gjentatte ganger har forgrepet seg på pasienter, og som likevel gjentatte ganger har fått fornyet tillit og oppgaver, er rystende lesning.
Hva vil statsråden foreta seg for å sikre bedre kontroll med behandleres praksis i psykiatrien, og hvordan vil han styrke pasientenes rettighet og mulighet til å si i fra, slik at deres trygghet ivaretas, og har regjeringen planer om å innføre strengere tiltak for helsepersonell som gjentatt og systematisk bryter loven?

Begrunnelse

Sosialistisk Venstreparti og Fremskrittspartiet foreslo i innstilling Innst. 189 S (2019–2020) tiltak for helsepersonell som drev med gjentatt og systematiske, alvorlige og grovt uaktsomme feilbehandlinger.

Forslag fra Fremskrittspartiet og Sosialistisk Venstreparti:
Forslag 2
Stortinget ber regjeringen innføre en fast praksis for at leger og annet helsepersonell tas ut av operativ tjeneste mens de er under gransking/etterforskning for systematisk, grov og alvorlig feilbehandling av pasienter.
Forslag 3
Stortinget ber regjeringen sikre at alle saker hvor Helsetilsynet konkluderer med at helsepersonell har brutt loven og utført systematiske, alvorlige og grovt uaktsomme feilbehandlinger, blir fulgt opp av påtalemyndighetene.
Forslag 4
Stortinget ber regjeringen legge frem forslag om å utvide strafferammen for helsepersonell som blir dømt for grov og systematisk feilbehandling av pasienter, med sikte på en økning fra dagens maksstraff på tre måneder.

Saken om overgrep i psykiatrien viser at også der blir helsepersonell vernet, mens pasienten lider. Det er nødvendig å innføre tydelige tiltak.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Varhaugsaken er en svært alvorlig sak der det samlede system har kommet til kort når det gjelder å forebygge, reagere, gripe inn og forhindre videre skadelig atferd fra et helse-personell, og senere etter at helsepersonellet var fratatt sin autorisasjon.
Denne saken ligger langt tilbake i tid. Etter helsepersonelloven fra 2001 har pasientene nå fått bedre beskyttelse. Likevel erfarer vi at overgrep mot pasienter fortsatt skjer. For å legge til rette for at slike saker behandles forsvarlig i dag og i tiden som kommer, har jeg nedsatt et utvalg som skal gjøre en gjennomgang og vurdering av statsforvalternes (tidligere fylkes-mennene), Statens helsetilsyns og Statens helsepersonellnemnds saksbehandling. Utvalget skal også gjennomgå Varhaugsaken og vurdere hvilke læringspunkter som kan trekkes fra denne. Utvalget skal i tillegg peke på eventuelle svakheter i dagens regelverk, og det er naturlig at utvalget som en del av dette også vurderer gjeldende vilkår for å innvilge ny autorisasjon. Utvalget skal avgi sin rapport innen 1. april 2022.
På generelt grunnlag vil jeg understreke at overgrep mot pasienter ikke skal skje. Det er helt uakseptabelt og utgjør et alvorlig misbruk av den tillit helsepersonellet er gitt av samfunnet og helsemyndighetene. Den maktubalansen som er i relasjonen mellom pasient og psyko-log/psykiater gjør disse sakene spesielt alvorlige, og hensynet til pasientene må veie tungt.
Pasienter og pårørende skal kunne forvente at statsforvalterne og Statens helsetilsyn følger opp henvendelser om slike forhold på en god måte. Tilsynsmyndigheten må på et tidlig tidspunkt vurdere om helsepersonellet utgjør en fare for sikkerheten i helsetjenesten og om autorisasjonen skal suspenderes frem til endelig vedtak foreligger. Tilsynsmyndigheten må også vurdere om forholdet skal politianmeldes.
Disse sakene har et stort spenn i innhold, og noen saker kan være så alvorlige at det aldri vil være aktuelt å gi tilbake autorisasjonen.
I dag er det også slik at vedtatt forelegg eller dom for overtredelser av enkelte seksual-lovbrudd, innebærer at vedkommende er utelukket fra å yte helse- og omsorgstjenester til barn eller personer med utviklingshemming.