Kjersti Toppe (Sp): Vil statsråden redegjøre for Stortinget om bygg- og investeringssituasjonen ved sykehuset i Kristiansand, og hvordan kan han forsvare påstanden om at sykehuset ikke har økonomi til å sikre akseptable lokaler til kvinneklinikken og barneavdelingen samtidig som helseforetaket har spart opp egenkapital i milliardklassen?
Begrunnelse
Ansatte varsler om svært krevende bygningsmessige forhold ved kvinneklinikken (KK) og barne- og ungdomsavdelingen (BUA) i Kristiansand. Bygningen er ikke bygd for somatisk behandling, og er beskrevet av lederen ved KK som «kondemnerbar». Helseforetaket ønsket opprinnelig å inkludere KK og BUA i planene om et nytt akuttbygg, men i en søknad om prosjektoppstart som nylig ble behandlet i Helse Sør-Øst fremkommer det at BUA og KK ikke er prioritert.
I Stortingets spørretime 12. mai uttalte statsråden at bygget holder «normal standard når det gjelder overflater og utstyr» og at den «utgjør ingen kvalitets- eller pasientsikkerhetsrisiko». Spørsmålsstilleren stiller seg spørrende til at det ikke skal ha konsekvenser for kvaliteten at det lekker vann fra taket, at fødestua oversvømmes ved bruk av dusj eller badekar, at det ikke er varmt vann i kranene og at ventilasjonen på fødestuene og barselrommene ikke fungerer.
Statsråden uttalte dessuten at Helse Sør-Øst og Sørlandet sykehus har sørge-for-ansvaret for befolkningen i Agder, og dermed er de nærmeste til å ta gode beslutninger om hvilke utbygginger som skal prioriteres. Spørsmålsstilleren er for det første uenig i den politiske ansvarsfraskrivelsen til statsråden, og mener prioritering av store investeringer til sykehusbygg må være et politisk ansvar. For det andre stiller spørsmålsstilleren seg undrende til premisset om at helseforetaket ikke har økonomi til å sikre akseptable lokaler for KK og BUA. Sørlandet sykehus er et forholdsvis kostnadseffektivt helseforetak, og ligger under landsgjennomsnittet målt i kostnad per DRG-poeng. Sørlandet sykehus har spart opp betydelig egenkapital som Helse Sør-Øst kontrollerer, og i økonomisk langtidsplan forutsettes det at foretaket skal ha innskudd i Helse Sør-Øst på rundt to milliarder kroner frem mot 2040. Her fremkommer det også at den samlede likviditeten i Helse Sør-Øst faller kraftig i perioden da det blant annet skal bygges kostbare nye sykehus i Oslo.
Spørsmålsstilleren mener derfor det er betimelig å spørre om den manglende økonomien ikke skyldes de økonomiske resultatene ved Sørlandet sykehus, men om det snarere skyldes at Helse Sør-Øst skal ha råd til å finansiere andre byggeprosjekter.