Audun Lysbakken (SV): Vil regjeringen etterkomme UNRWAs appell om økt støtte for å avhjelpe situasjonen i Gaza, og vil regjeringen slutte å bruke palestinerne som forhandlingskort i fremtidige budsjettforhandlinger?
Begrunnelse
FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger i Midtøsten (UNRWA) melder 19. mai om akutte humanitære behov på bakken i Gaza som følge av den israelske bombingen. Organisasjonen ber om 38 mill. USD for å kunne gi akutt helsehjelp, få inn mat og sette i verk andre nødtiltak for å hjelpe befolkningen.
Norge, som leder av giverlandsgruppen for Palestina, bør ta en slik henvendelse på største alvor. UNRWA har de siste årene blitt hardt rammet av Donald Trumps struping av midler. Selv om den amerikanske regjeringen nå igjen har bidratt til finansieringen, er de akutte behovene, både i Palestina og blant palestinske flyktninger andre steder, store og økende. Behovet for økt bistand til Palestina og palestinske flyktninger har blitt stadig mer tydelig. Koronasituasjonen har rammet palestinerne svært hardt. Den palestinske økonomien er svært hardt rammet, og palestinerne har samtidig måttet leve med en stadig mer aggressiv israelsk bosettings- og utkastelsespolitikk. Behovet ble også identifisert av regjeringen i statsbudsjettet for 2021:
«Den palestinske økonomien er betydelig forverret i 2020, og det forventes økt behov for støtte i 2021.»
Likevel ble regionbevilgningen for Midtøsten og Nord-Afrika, som inkluderer støtte til Palestina og UNRWA, foreslått redusert med nær 50 mill. kroner i 2021. Da regjeringen gikk inn i budsjettforhandlinger med Fremskrittspartiet høsten 2020, fikk sistnevnte gjennomslag for et øremerket kutt til Palestina på 30 mill. kroner.