Skriftlig spørsmål fra Elise Waagen (A) til næringsministeren

Dokument nr. 15:2219 (2020-2021)
Innlevert: 18.05.2021
Sendt: 18.05.2021
Besvart: 25.05.2021 av næringsminister Iselin Nybø

Elise Waagen (A)

Spørsmål

Elise Waagen (A): Vil statsråden vurdere endringer i den søknadsbaserte unntaksordningen for innreise for å ivareta bedrifters behov for forutsigbarhet, eksempelvis innføring av en rammegodkjennelse i god tid i forkant av prosjektstart og at de nødvendige detaljopplysningene for hver og en medarbeider sendes inn i ettertid, i god tid før ankomst?

Begrunnelse

Glava Askim skal sommeren 2021 renovere glassovn. Normalt ligger levetiden i området 10 år. Siste utskiftning ved fabrikken i Askim ble foretatt i 2007. Forestående renovering ble opprinnelig planlagt gjennomført sommeren 2020 men ble utsatt ett år på grunn av Corona-situasjonen. Målinger som utføres løpende viser av slitasjen på flere steder er på et kritisk nivå med derav følgende fare for lekkasjer av smeltet glass. Utskiftning av de ildfaste materialene er dermed på overtid og kan ikke utsettes ytterligere.
For å gjennomføre renoveringen er Glava Askim avhengig av spesialkompetanse som ikke finnes i Norge. Det er derfor nødvendig med utenlandsk arbeidskraft, da det ikke finnes firmaer med tilsvarende kompetanse innenfor ildfast murverk i Norge.
Etter dagens regelverk må det søkes unntak fra innreiserestriksjonene fastlagt av Regjeringen for hver og en involvert medarbeider. Ordningen administreres av Sjøfartsdirektoratet. Saksbehandlingstid er ukjent og et vedtak om unntak er gyldig i kun 14 dager fra vedtaksdato. Dette betyr at Glava Askim må avvente innsending av søknader inntil tett opptil planlagt oppstartdato og vil deretter ha en periode med usikkerhet om hvorvidt disse faktisk blir godkjent. På grunn av den nødvendige utskiftning av mannskapet vil dette måtte foregå i flere omganger. Dette gir ikke bedriften den nødvendige forutsigbarhet og medfører er en uakseptabel risiko for hvorvidt prosjektet vil la seg gjennomføre.
En eventuell utsettelse av renoveringen vil medføre en overhengende risiko for at driften ved fabrikken i Askim må stanses av hensyn til sikkerheten.

Iselin Nybø (V)

Svar

Iselin Nybø: Jeg har stor forståelse for at situasjonen nå er utfordrende og vanskelig å håndtere for aktører i næringslivet som er avhengig av utenlandsk kompetanse og arbeidskraft.
Den søknadsbaserte ordningen som Sjøfartsdirektoratet forvalter søker å ivareta flere hensyn, blant annet smittesituasjon, effektivitet, forutsigbarhet, likebehandling og utelukking av useriøse aktører fra ordningen.
Ordningen vurderes fortløpende, også endringer for å ivareta bedrifters behov for forutsigbarhet.
For å ivareta arbeidsgiver og arbeidstakers forutsigbarhet, utvides nå innreiseperioden fra 14 til 30 dager. Saksbehandlingstid for søknader finnes på Sjøfartsdirektoratet sine hjemmesider, og kan også benyttes for planleggingshensyn.
Å dele opp søknader ved å forhåndsgodkjenne enkelte av kravene, og avvente med en etterkontroll av personell, er vurdert som en lite hensiktsmessig løsning. Dette både av hensyn til søkere som risikerer at utlendingene ikke kvalifiserer etter den foreløpige innvilgelsen, og av hensyn til en effektiv saksbehandling. Mange søknader avslås i ordningen, og en slik løsning vil kunne føre til mindre forutsigbarhet for den enkelte virksomhet. Alle tjener på at saksbehandlingen er effektiv og tar kort tid, og å legge opp til en saksbehandling som må gjøres i flere ledd vil gå ut over dette.