Skriftlig spørsmål fra Jorunn Gleditsch Lossius (KrF) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2201 (2020-2021)
Innlevert: 12.05.2021
Sendt: 14.05.2021
Besvart: 31.05.2021 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Jorunn Gleditsch Lossius (KrF)

Spørsmål

Jorunn Gleditsch Lossius (KrF): Hvordan vil helseministeren sikre et trygt føde- og barseltilbud på Sørlandet?

Begrunnelse

Dagens kvinneklinikk ved Sørlandets sykehus ble bygget på 60-tallet og modernisert i 1989/1990. Byggets tilstand er svært dårlig, med både vannlekkasjer og problemer med varmtvann. Det var planlagt nye akuttbygg på Sørlandets sykehus til 2 mrd. Kroner. Det påstås i debatten at dette vil ikke Helse sør-øst klare.
I debatten påstås det at akuttmottaket og intensivavdelingen vil kollapse innen 2025, og derfor kuttes barne- og kvinneklinikken i vedlikeholdsplanen. Familier i hele landet skal tilbys et godt føde- og barseltilbud, og det krever en moderne barselomsorg der også far kan være tilstede.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Jeg viser til spørretimespørsmål fra representanten Kari Henriksen om samme sak som jeg besvarte 12. mai 2021.
Sørlandet sykehus har fødeavdelinger i Kristiansand, Arendal og Flekkefjord. Helseforetaket tar imot om lag 2900 fødsler i året. Fødeavdelingen ved sykehuset i Kristiansand, som representanten Henriksen viser til i sitt spørsmål, er den klart største og tar imot om lag 1800 fødsler i året.
Helse Sør-Øst opplyser at det er behov for oppgraderinger ved kvinneklinikken i Kristiansand. Det utvendige taket på kvinneklinikken er nylig skiftet grunnet et lekkasjeproblem. Det har også nylig vært gjennomført utbedringer av avløp. Kvinneklinikken kan ikke tilby enerom til alle barselkvinner og det er ikke tilstrekkelig antall familierom i nåværende arealer i Kristiansand til at alle par kan tilbys dette i perioder med høyt belegg. PasOpp-rapport 2018:72 viser at fødekvinner ved kvinneklinikken i Kristiansand angir en skår over landsgjennomsnittet på seks av åtte hoveddomener. Sykehuset skårer imidlertid lavere når det gjelder barselopphold for den fødende og partner.
Det er rehabiliteringsbehov ved alle de tre sykehusene ved Sørlandet sykehus. Det bygges nå et nybygg for psykisk helse i Kristiansand som skal stå klart i 2023. Jeg er i tillegg kjent med at styret i Helse Sør-Øst nylig har behandlet en søknad fra Sørlandet sykehus om oppstart av prosjektinnramming for et nytt akutt- og intensivbygg. Nytt akutt- og intensivbygg er prioritert som følge av kapasitetsutfordringer. I 2018 ble det åpnet et modulbygg for skadepoliklinikk for å avhjelpe belastningen på akuttmottaket. I tillegg ble overvåkningsarealet ombygd og modernisert, nødstrøm innlagt og overvåkningsutstyret oppgradert. Noen sikringstiltak for mottak av utagerende pasienter ble også innført. Fortsatt er akuttmottaket svært trangt, og arbeidsforholdene for ansatte lite ergonomiske.
Med de endringene som nå er gjennomført ivaretas pasientsikkerheten. Det vil imidlertid ikke gå mange år før arealet i akuttmottaket igjen er for lite. Dette er bakgrunnen for at akuttbygget gis prioritet.
Når det gjelder stortingsrepresentantens uttalelse om at barne- og kvinneklinikken er fjernet fra vedlikeholdsplanen, har jeg fått opplyst at dette ikke stemmer. I mandat for prosjektinnrammingen for nytt akutt- og intensivbygg er det stilt krav om at prosjektet skal ha en helhetlig plan for en langsiktig utvikling av helseforetaket. Behovene for utvikling av kvinneklinikken og barne- og ungdomsavdeling vil dermed settes inn i denne helhetlige planen.
Helse Sør-Øst opplyser at i en mellomfase arbeides det med vedlikeholdsplaner for kvinneklinikken og barne- og ungdomsavdelingen. Sørlandet sykehus utarbeider nå en etterbruksplan for utflyttede akutt- og intensivarealer i hovedbygget når nytt bygg for somatiske mottaksfunksjoner, intensiv- og intermediærbehandling i Kristiansand er ferdigstilt. Helseforetaket peker på at det i arbeidet med etterbruksplanen vil vurderes om det er mulig å flytte enkelte funksjoner i kvinneklinikken og barne- og ungdomsavdelingen til de tidligere akutt- og intensivarealene.
Det er Helse Sør-Øst som har sørge for-ansvar for befolkningen i Agder og som må vurdere og prioritere bygningsmessige utbedringer. Jeg mener at Helse Sør-Øst og Sørlandet sykehus er de nærmeste til å ta gode beslutninger om driften av egen virksomhet.