Trine Skei Grande (V): Vil utviklingsministeren utfordre Storbritannia, en alliert i kampen for likestilling og seksuell og reproduktiv helse og rettigheter, på samme måte som vi tidligere utfordret USA da de gjorde dramatiske kutt i støtten til SRHR og vil Norge kunne bidra til å dempe virkningene av slike kutt?
Begrunnelse
Storbritannia, som tidligere fortjent har mottatt ros for å øke sine budsjetter og øke prioriteten av likestilling og seksuell og reproduktiv helse og rettigheter (SRHR), kutter nær 40 % i bistanden og mye mer på SRHR, inkludert allerede tildelte midler. Disse katastrofale kuttene legges fram midt under en global pandemi, hvor kjønnsulikhet og vold mot kvinner øker, og helsetjenester har sprengt kapasitet.
FNs befolkningsfond (UNFPA) og International Planned Parenthood Federation (IPPF) foreslås kuttet med over 2 milliarder kroner. Om gjennomført betyr det større kutt enn det President Trumps utskjelte munnkurvpolitikk påførte de to organisasjonene.
UNFPA rapporterer at de er varslet om kutt på 85 % i bevilgningene til sitt prevensjonstilgangsprogram, en reduksjon på mer enn 1 450 millioner kroner. UNFPA Supplies er den viktigste distributøren for prevensjonsmidler til helseinstitusjoner og organisasjoner i lavinntektsland og midlene kan forhindre 250.000 mødre- og barnedødsfall, 14,6 millioner uplanlagte graviditeter og 4,3 millioner utrygge aborter.
IPPF er blitt informert om omfattende kutt, til sammen over 800 millioner kroner. IPPF, med Sex og Politikk som norsk medlem, er den største frivillige organisasjonen for SRHR internasjonalt. Kuttene medfører stengning av helsefasiliteter i 11 land i Asia og Afrika hvor de må si opp 480 ansatte. De britiske bistandskuttene vil ha alvorlige konsekvenser og i IPPF spesielt ramme sårbare grupper, inkludert kvinner på landsbygda og i humanitære kriser.
Dette skjer samtidig med at Storbritannia er i en lederposisjon for den rike del av verden, som vert for årets G7 møte. At landet samtidig er det eneste G7 landet som kutter i sin bistand viser alt annet enn god ledelse.
Vi står fortsatt midt i en pandemi, og bistand til helse, likestilling og SRHR er helt sentralt for å motvirke pandemiens negative konsekvenser. Dette er ikke tiden for å kutte i bistandsbudsjetter eller gå tilbake på forpliktelser overfor kvinner og jenter.