Nils Kristen Sandtrøen (A): Hvor mye gjeld har nå norske melkebønder som følge av kjøp av melkekvote, hvor mye av denne gjelda kan knyttes til kvoteøkningen i 2014 og hva er de årlige kostnadene for melkekvoteleie?
Begrunnelse
Det har nå vært for mange år med økte forskjeller, sentralisering og mer til dem som har mest fra før, i det norske samfunnet. Det bør heller være vanlige folks tur. Flere steder ble det over tre ganger så dyrt å skaffe seg muligheten til å ha melkeproduksjon som arbeid, på grunn av sentraliseringsendringene tidligere landbruksminister Sylvi Listhaug gjorde i 2014. Hvis du må ta opp gjeld for å få kjøpe kvotene, blir du tvungen til å ta opp tre ganger så stor gjeld som før prisen økte. De økte kostnadene knyttet til kvotene er en del av bakteppet for uroen som brer om seg blant folk som gjør det viktige arbeidet med å produsere maten for oss alle. Flere arbeidsfolk og matprodusenter har de siste årene måtte bruke betydelige deler av inntektene til å betale for leie av kvoter som har blitt svært dyre på grunn av det urealistisk høye kvotetaket. En framtidsrettet og fornuftig politikk som er bærekraftig over tid må heller være tilpasset det landet vi og den naturen vi har med spredte arealer ved fjord og fjell.
Penger som fellesskapet bevilger til matproduksjon over statsbudsjettet skal gå til trygg mat på norske ressurser, arbeid og aktiv næringsvirksomhet, og ikke sluses over til profitt i finansnæringen som følge av økt gjeldsbelastning på grunn av høye kvotepriser. Den aktive matprodusent taper på dagens utvikling. Hele samfunnsøkonomien taper når sysselsettingen faller flere steder. Ungdom som vi ønsker å rekruttere, taper. Inngangsbilletten blir for dyr for ny rekruttering. Vi trenger et mer rettferdig Norge med arbeidsplasser i hele landet.