Skriftlig spørsmål fra Kjersti Toppe (Sp) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2157 (2020-2021)
Innlevert: 07.05.2021
Sendt: 10.05.2021
Besvart: 14.05.2021 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Kjersti Toppe (Sp)

Spørsmål

Kjersti Toppe (Sp): Vil regjeringen ta initiativ til en offentlig gransking av Varhaug- saken, for å finne ut det reelle omfanget og hvordan en slik systemsvikt kunne skje i det offentlige helsevesenet?

Begrunnelse

Over tre tiår forgrep psykologen i Varhaugsaken seg mot pasienter, uten at noen greide å stoppe han.
Flere advokater krever nå en offentlig gransking av Varhaugsaken, særlig rettet mot systemets innsats i saken. Det stilles spørsmål om at både helsevesenet og rettssystemet kan ha sviktet pasientene, og flere hevder at myndighetene har gjort en for dårlig jobb. Psykologen hadde offentlig autorisasjonsavtale. Kontrollmyndighetene har visst om saken. Psykologen ble dømt tre ganger, for overgrep for til sammen seks pasienter. VG har nå sporet opp dokumentasjon om ytterligere åtte pasienter. Ingen av disse fikk saken sin etterforsket eller prøvd for domstolen. Det var det offentlige helsevesenet som henviste pasienter til den overgrepsdømte psykologen. Helsetilsynet har nå avvist å uttale seg om saken, eller svare på hvordan det kunne være mulig at psykologen fikk ta i mot pasienter i 29 år etter det første pådømte overgrepet. Spørsmålsstiller mener det er gode grunner bak kravet om en offentlig gransking av saken, for å få på det rene hva det reelle omfanget kan ha vært. Men ikke minst for å finne ut av hvordan en slik systemsvikt kunne skje i det offentlige helsevesenet, og om det er grunn til at ofrene bør kunne få erstatning.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Varhaugsaken er en svært alvorlig sak der det samlede system har kommet til kort når det gjelder å forebygge, reagere, gripe inn og forhindre videre skadelig atferd fra et helsepersonell, og senere etter at helsepersonellet var fratatt sin autorisasjon.
Denne saken ligger langt tilbake i tid, og med ny helsepersonellov fra 2001 ble det gjort endringer som gir pasientene bedre beskyttelse. For å sikre at saker om overgrep mot pasienter behandles forsvarlig i dag og i tiden som kommer, vil jeg likevel nedsette en ekspertgruppe som skal gjøre en gjennomgang av statsforvalternes, Helsetilsynets og Helsepersonellnemndas behandling av slike saker. Gruppen skal også gå gjennom Varhaugsaken for å se hvilke lærdommer som kan trekkes fra denne saken når det gjelder dagens praksis. Gjennomgangen skal omfatte kontakt med ofre som er villige til å uttale seg.