Skriftlig spørsmål fra Terje Aasland (A) til næringsministeren

Dokument nr. 15:2134 (2020-2021)
Innlevert: 05.05.2021
Sendt: 06.05.2021
Besvart: 14.05.2021 av næringsminister Iselin Nybø

Terje Aasland (A)

Spørsmål

Terje Aasland (A): Har statsråden eller noen i regjeringen hatt befatning med salget og vurdert konsekvensen av at en eiendom med så viktige strategisk ressurser skifter eier, og kan denne eiendommen eventuelt videreselges til utenlandske eiere uten at myndighetene involveres?

Begrunnelse

En av våre største private eiendommer, Værdalsbruket, blir nå solgt fra Storebrand til Bjørn Rune Gjelstens selskap Fabritius Gruppen. Eiendommen omfatter både skog- og mineralressurser, i tillegg til viktige jakt, fiske – og friluftsområder. Eiendommen er organisert som AS og skogsalget er derfor ikke underlagt konsesjonsbehandling. Kalkforekomsten skal være blant Europas største, og er viktig for norsk industri.

Iselin Nybø (V)

Svar

Iselin Nybø: Jeg har ikke vært i befatning med salget av Værdalsbruket. Jeg er heller ikke kjent med at andre statsråder i regjeringen har hatt saken til behandling.
Salget gjelder overdragelse av et aksjeselskap, og det skjer mellom to private parter som følger ordinære salgsprosesser mellom kjøper og selger. Salgsobjektet, Værdalsbruket, er ikke underlagt konsesjonsbehandling fordi avtalen gjelder overdragelse av selskapet, ikke eiendommen som sådan. Kjøpet krever dermed ingen godkjenning av myndighetene etter konsesjonsloven. På denne bakgrunn har saken ikke vært til behandling i Nærings- og fiskeridepartementet, og jeg er ikke kjent med at den har vært til behandling i andre departementer.
Stortingsrepresentanten reiser spørsmål ved om eiendommen teoretisk sett kunne blitt solgt til utenlandske eiere uten myndighetenes involvering. Dette er per i dag en hypotetisk problemstilling, og jeg må svare på generelt grunnlag. Siden salget gjelder et aksjeselskap, og ikke omfattes av konsesjonslovgivningen, kan selskapet erverves av utenlandske kjøpere uten forutgående behandling av myndighetene. Dersom ervervet gjaldt selve eiendommen, ikke aksjeselskapet, ville konsesjonsloven komme til anvendelse og en eventuell kjøper ville måtte søke konsesjon på ervervet. Reglene om konsesjon er de samme for norske og utenlandske borgere.
Et annet lovverk som innebærer krav til godkjennelse av myndighetene, er i denne sammenheng sikkerhetsloven. Erverv av en kvalifisert eierandel av en virksomhet underlagt sikkerhetsloven er underlagt krav om godkjenning. Godkjenning, eller vedtak om stans av erverv, gis etter en vurdering av ervervets risiko for at nasjonale sikkerhetsinteresser blir truet. Dersom virksomheten ikke er underlagt sikkerhetsloven etter § 1-3, vil sikkerhetsloven § 2-5 likevel kunne brukes. Denne bestemmelsen kan komme til anvendelse for å stanse alle former for sikkerhetstruende virksomhet der en pågående eller planlagt aktivitet innebærer en ikke ubetydelig risiko for at nasjonale sikkerhetsinteresser blir truet.
Eiendommen til Værdalsbruket består av en rekke enheter, og det foregår uttak av mineralske ressurser flere steder innenfor eiendommen, av flere forskjellige drivere. Den viktigste ressursen som det foregår drift på i dag, er kalkforekomsten i Tromsdalen. Kalkforekomsten i Tromsdalen er blant Norges og Europas viktigste mineralforekomster med hensyn til tonnasje og produksjonsverdi. Kalkens renhet gjør den velegnet som produkt til en rekke markedsområder som industri, landbruk, næringsmiddel, vann- og avløpsrensing, byggevarer med mer.
Norcem har rettighetene til uttak av kalkstein og fyllitt på Værdalsbrukets eiendom i Tromsdalen. Uttaket av kalkstein fra Tromsdalen skjer i dag i regi av Verdalskalk AS. Det foreligger planer for utvidelse av dagens uttak som vil omfatte drift de neste 100 år. Uttaket har en vedtatt reguleringsplan.
Kalk er grunneiers mineral, jf. mineralloven § 7. Det betyr at en tiltakshaver som ønsker å utvinne dette mineralet, må ha en avtale med grunneier om rettigheter til forekomsten. Dersom grunneier eller en annen tiltakshaver ønsker å ta ut mer enn 10 000 m3 masse, må de søke om driftskonsesjon etter mineralloven § 43. Kravene for driftskonsesjon er de samme for norske og utenlandske borgere. Enhver som ønsker å drive mineralvirksomhet i Norge må ha alle nødvendige tillatelser til dette, følge norsk regelverk og minerallovens regler for undersøkelse, utvinning og drift av forekomster.