Skriftlig spørsmål fra Åsunn Lyngedal (A) til distrikts- og digitaliseringsministeren

Dokument nr. 15:2105 (2020-2021)
Innlevert: 03.05.2021
Sendt: 04.05.2021
Besvart: 11.05.2021 av distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland

Åsunn Lyngedal (A)

Spørsmål

Åsunn Lyngedal (A): Vil statsråden sikre at de to ansatte ved Nasjonal kommunikasjonsmyndighet beholder sine arbeidsplasser på Lødingen i Vesterålen og ikke blir sentralisert til Tromsø?

Begrunnelse

Nasjonal kommunikasjonsmyndighet, Nkom, har sine nordligste ansatte i Lødingen i Nordland. Lødingen kommune var lenge vertskommune for hovedkontoret for Telenor i Nord-Norge, og har i mange år vært vertskap for ansatte i Nkom, tidligere Post og teletilsynet. De to stillingene i Lødingen har ansvar for Radio og støykontroll i hele Nord-Norge fra Trøndelagsgrensa og jobber ofte sammen. Arbeidet krever en del tungt utstyr som fraktes i arbeidsbil. Når en av de ansatte nå går av med pensjon lyses denne stillingen ut i Tromsø, der Nkom ikke har aktivitet fra før. Kriteriene organisasjonen har brukt for å bestemme lokalisering er nærhet til flyplass, nærhet til Universitet, by og flytilbud til Svalbard.
Dette er kriterier som til dels oppfattes som irrelevante idet de ansatte i Nkom i Lødingen ikke har hatt arbeidsoppdrag på Svalbard på 10 år. I Lødingen er det en times kjøring til universitetsbyen Harstad og halvannen time til Narvik som har campus for UiTs Ingeniørvitenskapelige og teknologiske Fakultetet, det eneste i landsdelen. Nærheten til arbeidsoppdragene beskrives som enklere med utgangspunkt fra Lødingen enn Tromsø.
Lødingen har mistet 300 statlige arbeidsplasser de siste 25 årene, omkring 150 da Telenor la ned sin virksomhet, og det samme da forsvaret avsluttet sin virksomhet i kommunen. Kommunen har i den samme perioden mistet nærmere 800 av 2800 innbyggere. Vesterålen er en region der staten i stor grad har trukket seg ut ved å flytte ut mange statlige arbeidsplasser.
Nkom sine arbeidsplasser er viktige for Lødingen, og flyttingen til Tromsø ser ut til å skje i tråd med regjeringens sentraliseringsiver uten tanke på en god fordeling av statlige arbeidsplasser i landet. Det ser heller ikke ut til å tilrettelegge for en god arbeidshverdag og oppgaveløsning for to ansatte med et enormt geografisk ansvarsområde.

Linda Hofstad Helleland (H)

Svar

Linda Hofstad Helleland: Formålet med lokaliseringspolitikken er bl.a. en fordeling av statlige arbeidsplasser som skal bidra til å utvikle robuste arbeidsmarkeder i alle deler av landet. I 2019 forsterket regjeringen retningslinjene for lokalisering av statlige arbeidsplasser og statlig tjenesteproduksjon. Ved vurdering av steder, skal det legges vekt på lokalisering i regionale sentre der virksomheten har størst potensial for å bidra til det lokale tilbudet av arbeidsplasser. Regjeringen vil fortsette arbeidet for å styrke utviklingen i distriktene, bl.a. gjennom aktiv statlig lokaliseringspolitikk.
Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) hadde 176 ansatte fordelt på 157 årsverk ved utgangen av 2020. Hovedkontoret ligger i Lillesand, hvor 162 ansatte arbeider. De resterende ansatte er fordelt på regionkontorer.
En av de to ansatte ved regionkontoret i Lødingen skal gå av med pensjon. I den forbindelse har Nkom startet en prosess for å vurdere hvor de ansatte i Nord-Norge skal være lokalisert i fremtiden. De ansatte i Lødingen er, som representanten viser til, mye på reise i landsdelen, blant knyttet til arbeid med frekvensforvaltning. I arbeidet med å vurdere fremtidig lokalisering av regionkontoret i Nord-Norge, er den sentrale sektorfaglige vurderingen hva som er den best egnede lokaliseringen for at Nkom skal kunne følge opp sine oppgaver i Nord-Norge.
Jeg ble nylig gjort kjent med prosessen i Nkom, som nå er inne i en kartleggings- og planleggingsfase. Nkom skal legge frem et beslutningsgrunnlag for Kommunal- og moderniseringsdepartementet før det skal tas en beslutning om fremtidig lokalisering av regionkontoret i Nord-Norge og den ene ansatte dette gjelder. Beslutningen vil bli gjort i henhold til retningslinjene for lokalisering. Jeg vil ikke foregripe den endelige vurderingen av denne saken, og departementet vil ta stilling til den når et beslutningsgrunnlag foreligger.