Skriftlig spørsmål fra Kjersti Toppe (Sp) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2086 (2020-2021)
Innlevert: 30.04.2021
Sendt: 03.05.2021
Besvart: 07.05.2021 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Kjersti Toppe (Sp)

Spørsmål

Kjersti Toppe (Sp): Vil regjeringen opprette en nasjonal oversikt over oppfølgingen av varslene til Statens helsetilsyn, og hva vil regjeringen gjøre for å sikre at Helsetilsynet i større grad reiser ut på stedlig tilsyn ved alvorlige hendelser?

Begrunnelse

I fjor fikk Helsetilsynet 732 varsler om alvorlige hendelser, men reiste på stedlig tilsyn i kun åtte av sakene, det vil si rundt én prosent (VG, 27. april). Ifølge avisen er det halvparten så mange som i 2018 og 2019. Pasientombudet i Oslo og Viken reagerer på antallet, og mener det er for lavt. Hun stiller spørsmål ved om tilsynsmyndigheten dermed innfrir sitt mandat.
Av de 732 varslene sendte Helsetilsynet 434 saker til statsforvalterne. Det finnes ingen nasjonal oversikt over den videre oppfølgingen eller utfallet av disse sakene etter at de er sendt til statsforvalterne.
Statsråden bes derfor svare på hva regjeringen gjør for å sikre at Helsetilsynet i tilstrekkelig grad reiser ut på stedlig tilsyn, og hvorvidt regjeringen vil opprette en nasjonal oversikt over hvordan varslene til Helsetilsynet følges opp.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Jeg deler representantens vurdering om at antall stedlige tilsyn i 2020 er lavt. Samtidig har pandemien påvirket også tilsynsmyndigheten, noe som blant annet har gitt seg utslag i færre stedlige tilsyn som følge av varsel.
Stedlig tilsyn kan være nødvendig i enkelte saker for å opplyse hendelsesforløp og saks-forhold. Til tross for at det hadde vært ønskelig med noe flere stedlige tilsyn, understreker jeg at det ikke er grunnlag for å hevde at tilsynsmyndighetene ikke utreder disse sakene tilstrekkelig. Dersom saken oversendes statsforvalteren for videre tilsynsmessig oppfølging, vil statsforvalteren sørge for at saken blir opplyst på en forsvarlig måte. Dette gjøres blant annet ved å innhente dokumentasjon fra den aktuelle virksomheten og involvert personell. Pasienter og pårørende er også en viktig kilde til informasjon i disse sakene.
Jeg mener det er helt avgjørende at det legges til rette for at tilsynsmyndighetene kan bruke sine ressurser der det gir størst effekt. Dette tilsier at ikke alle saker kan behandles like grundig, og at stedlig tilsyn bør begrenses til de sakene der det er nødvendig for å opplyse et komplisert og/eller alvorlig saksforhold.
Saker som oversendes til statsforvalterne til vurdering blir registrert inn i deres systemer og i felles registrerings- og styringssystem for statsforvalterne og Helsetilsynet (NESTOR). Gjennom disse systemene er det mulig å få fram informasjon om videre håndtering, innhold og utfall mv. Helsetilsynet har iverksatt et arbeid for å styrke den overordnede faglige styringen av statsforvalteren. Som en del av dette har Helsetilsynet signalisert at de vil bruke disse kvantitative dataene på en mer systematisk måte.
Det er viktig at Helsetilsynet som faglig etatsstyrer bruker disse dataene i styringen av embetene. Jeg kan ikke se at det skal være behov for etablering av en nasjonal oversikt ut over dette. Statistikk for varsler om alvorlige hendelser i helse- og omsorgstjenestene er tilgjengelig på Helsetilsynets nettsider.