Skriftlig spørsmål fra Arild Grande (A) til arbeids- og sosialministeren

Dokument nr. 15:2046 (2020-2021)
Innlevert: 27.04.2021
Sendt: 28.04.2021
Besvart: 10.05.2021 av arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen

Arild Grande (A)

Spørsmål

Arild Grande (A): Når vil arbeidsmarkedstiltaket sommerjobb for unge være tilgjengelig slik at offentlige og private arbeidsgivere kan benytte seg av det, og hvor mange sommerjobber skal det bidra til å finansiere og hvordan vil disse fordele seg utover landet, og ber også om at utlysning og mobiliseringsprosessen redegjøres for, herunder hvordan det er tenkt å virke sammen med kommunale initiativ for sommerjobber?

Begrunnelse

Viser til at høringsprosessen for "Forslag til nytt arbeidsmarkedstiltak – sommerjobb for unge med bistandsbehov" ble avsluttet 15. mars.

Torbjørn Røe Isaksen (H)

Svar

Torbjørn Røe Isaksen: Høy arbeidsledighet blant unge og lav tilgang på sommerjobber er bakgrunnen for at Regjeringen innfører et nytt arbeidsmarkedstiltak med tilskudd til arbeidsgivere i offentlige og private virksomheter som tar inn unge fra NAV på sommerjobb. Målgruppen for tiltaket er personer under 30 år som er under oppfølging fra NAV og som har problemer med å få sommerjobb på ordinære vilkår. Tiltaket kan også benyttes overfor unge som har falt ut eller som står i fare for å falle ut av videregående opplæring og unge fra lavinntektsfamilier.
Tilskudd til sommerjobb vil bli innført sommeren 2021 og gjelder for perioden fra og med 1. juni til og med 31. august. Det kan unntaksvis godkjennes sommerjobb utenfor denne perioden hvis det foreligger særlige grunner for dette og vurderes som hensiktsmessig for deltakeren.
Det er et mål å kunne tilby 2000 sommerjobber gjennom dette arbeidsmarkedstiltaket.
Målsetningen er nasjonal, og er ikke begrenset til et bestemt antall sommerjobber per fylke. Det vil være arbeidsgiveres innmeldte behov, situasjonen i arbeidsmarkedet lokalt, og NAV sitt arbeid med å finne aktuelle arbeidsgivere og arbeidssøkere som vil styre hvordan sommerjobbene fordeler seg.
NAV har hatt kontinuerlig dialog med arbeidsgiverorganisasjonene for å informere om prosessen med å etablere den nye ordningen med tilskudd til sommerjobber, hvem som er målgruppen for tiltaket og hvordan et samarbeid er tiltenkt. I dialog med arbeidsgiverorganisasjonene vil NAV utarbeide informasjon som kan distribueres til bedrifter gjennom deres kommunikasjonskanaler. I tillegg vil NAV gjennom sine sentrale samarbeidsavtaler og markedskontakter oppsøke bedrifter for å gi informasjon om tiltaket. Siktemålet er å få god tilgang av aktuelle sommerjobber for denne målgruppen.
For å kunne få tilbud om arbeidsmarkedstiltaket sommerjobb er det et krav at tiltaksdeltakeren må ha behov for arbeidsrettet bistand. NAV vurderer behovet for veiledning og hjelp når arbeidssøkeren har registrert seg. Denne vurderingen skjer kort tid etter registrering hos NAV og betyr at NAV løpende har oversikt over hvem som har behov for arbeidsrettet bistand.
Personer som får sommerjobb gjennom kommunale initiativ, trenger ikke å ha en tilknytning til NAV. Samarbeid mellom det kommunale og det statlige tilbudet vil bli vurdert i hvert enkelt NAV-kontor ut i fra lokal kunnskap.