Skriftlig spørsmål fra Tore Hagebakken (A) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2012 (2020-2021)
Innlevert: 23.04.2021
Sendt: 26.04.2021
Besvart: 29.04.2021 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Tore Hagebakken (A)

Spørsmål

Tore Hagebakken (A): Er kunnskap om mennesker med utviklingshemninger sin sårbarhet i møte med koronaviruset vært med i prioriteringsgrunnlaget for vaksinering, og vil denne kunnskapen få noe å si for prioriteringen?

Begrunnelse

Studier fra USA og England viser en overhyppighet blant både smitte og død blant mennesker med en utviklingshemning. En annen forskningsartikkel publisert i The New England Journal fremholder at mennesker med utviklingshemninger som den sterkeste risikofaktoren for død bortsett fra alder. På tross av dette har FHI fortsatt ikke lagt frem en klar anbefaling for denne gruppen. Norsk Forbund for Utviklingshemmede (NFU) har også reagert på at strategien kun gjelder somatiske forhold. Det er på tide at vi tar grep for å sikre videre trygghet for denne gruppen.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: I innledende fase av vaksinasjonen har det vært begrenset tilgang på vaksine, og det har derfor vært behov for å prioritere mellom grupper. Regjeringen har basert seg på anbefalinger fra FHI om å prioritere de med størst risiko for alvorlig sykdom og død først. Helsepersonell har også vært prioritert da vi er avhengige av en helsetjeneste som fungerer.
Utviklingshemmede er en heterogen gruppe. Nevrologiske sykdommer eller muskelsykdommer som medfører nedsatt hostekraft eller lungefunksjon (for eksempel ALS, cerebral parese og Downs syndrom) er høyt på FHIs prioriteringsliste og prioriteres samtidig med aldersgruppen 65-74 år.
Vaksinasjonstempoet øker de neste månedene. FHIs vaksinescenario viser at alle personer i gruppen 18-64 år med høy risiko vil få tilbud om første dose i april.