Arild Grande (A): Vil statsråden ta initiativ til at sjøfolk bosatt i Norge, som jobber i hotell- og restaurantvirksomhet om bord på turistskip registrert i NIS, kan være medlemmer av norsk folketrygd?
Begrunnelse
Ved folketrygdloven §2-12 er ansatte i hotell- og restaurantvirksomhet om bord på turistskip registrert i NIS, unntatt fra medlemskap i folketrygden og de kan heller ikke fa frivillig medlemskap.
Det legges til grunn at bestemmelsen i §2-12 også gjelder for norske statsborgere. Bestemmelsen innebærer således at en norsk sjømann i en slik stilling på NIS skip er utestengt fra sosiale rettigheter som gjelder for andre sjøfolk og arbeidstakere bosatt i Norge for øvrig. Uten tilgang til sosiale rettigheter er det i praksis umulig for norske sjøfolk å kunne arbeide i hotell- og restaurantvirksomhet på NIS skip.
Bakgrunnen for bestemmelsen beskrives i Ot.prp. nr.19 (1993-1994) som er et forarbeid til den tidligere lov. Det fremgår her at lovendringene dels fremmes for a hindre utflagging av NIS-registrerte skip som følge av EØS-avtalen og dels for a sikre at NIS-registrerte skip oppfyller kravene om å stille sikkerhet for de ansattes trygderettigheter og arbeidsvederlag m.m.
Det foreligger en EU dom fra 2015 som kan forstås slik at den åpner for norsk medlemskap for norsk bosatte arbeidstakere, selv om de er ansatt i hotell/restaurant på NIS skip. Det vises til den såkalte «Kik Dommen» fra 2015, som har referanse Case C-266/13, ECLI:EU:C:2015:188. Av dommens punkt 63 fremgår at for det tilfellet at en EU statsborger etter relevante trygderegler ikke får medlemskap i arbeidslandet (eventuelt flaggstaten), og heller ikke far medlemskap i arbeidsgivers hjemland, så arbeidstaker ha rett på medlemskap i det EU land hvor vedkommende bor. I dommen understrekes videre at EU trygdereglene har som formal a sikre at ingen EU statsborgere blir satt i en posisjon hvor de ikke har dekket av noe EU lands medlemskap.
Det som i dommen er sagt å gjelde for EU statsborgere, antas også å kunne legges til grunn at gjelder tilsvarende for EØS-borgere.