Skriftlig spørsmål fra Eirik Faret Sakariassen (SV) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:1963 (2020-2021)
Innlevert: 19.04.2021
Sendt: 20.04.2021
Besvart: 23.04.2021 av justis- og beredskapsminister Monica Mæland

Eirik Faret Sakariassen (SV)

Spørsmål

Eirik Faret Sakariassen (SV): Var det regjeringens intensjon at rettshjelpstiltak som Jussbuss, JURK, Jussformidlingen, Jusshjelpa i Nord-Norge og Gatejuristen i realiteten skulle få et kutt, og dersom det ikke var intensjonen, vil regjeringen ta grep for å ytterliggere styrke ordningen?

Begrunnelse

Vedtatt statsbudsjett fjernet øremerking for flere rettshjelpstiltak som Jussbuss, JURK, Jussformidlingen, Jusshjelpa i Nord-Norge og Gatejuristen og det ble etablert åpen søknad. Dermed kan flere tiltak søke om støtte. Når potten avsatt til rettshjelpstiltak ikke øker, blir realiteten for flere av tiltakene en realnedgang, fremfor en styrking. Det er opplyst til meg at flere av tiltakene er satt tilbake på et tildelingsnivå tilsvarende det de fikk i 2017. Det medfører kutt i tiltakene, og dette rammer selvsagt klientgruppene disse tiltakene er der for.

Monica Mæland (H)

Svar

Monica Mæland: Øremerkingen av tilskudd til spesielle rettshjelpstiltak ble opphevet fra og med budsjettåret 2020. Formålet med å gå over til en søknadsbasert tildeling er å oppnå en kostnadseffektiv og treffsikker ordning som skal komme utsatte grupper og mennesker i en spesielt vanskelig situasjon til gode. Det gir bedre mulighet for en grundig faglig vurdering av hvert enkelt tiltak, og er vurdert som mer rettferdig enn øremerking. Tilskuddsordningen forvaltes av Statens sivilrettsforvaltning.
Ordningen er betydelig styrket de siste årene. I 2016 og 2018 økte bevilgningen med hhv. 34 og 13 prosent. Fra 2020 til 2021 økte bevilgningen med 1,8 mill. kroner, og den samlede bevilgningen er i år på 59,8 mill. kroner. Det tilsvarer en økning på 3 prosent fra i fjor.
Gjennom søknadsbasert tildeling kan tiltak som ikke tidligere har vært innlemmet i ordningen søke om og få tilskudd. Det kan resultere i at det blir flere tilskuddsmottakere, og at andre mottakere får tildelt noe mindre enn det de har fått tidligere. Dette er tilfellet i år. Samtidig har nye tiltak fått tildeling. Dette er tiltak som kommer de samme brukergruppene til gode. Det samlede tilbudet av rettshjelptiltak er derfor ikke svekket.
Statens sivilrettsforvaltnings vedtak kan påklages til departementet, noe jeg er kjent med at flere har gjort. Klagebehandlingen er ikke avsluttet, og det er derfor ikke naturlig å kommentere saken nærmere på dette tidspunktet.